Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új iskolatörténeti kiadvány

Új iskolatörténeti kiadvány Kultúra

Pénteken a megyei könyvtár nagytermében mint dédelgetett, okos és szép gyermeket, olyan büszkeséggel mutatták be a Református Székely Mikó Kollégium 160 éves történelmét összefoglaló kis kézikönyvet mindazok, akik születésénél bábáskodtak.

Hirdetés
Hirdetés

Ők Szebeni Zsuzsa, a Magyar Kulturális Intézet vezetője, a kötet szerkesztője, Sztakics Éva, a nagy múltú kollégium jelenlegi igazgatója, József Álmos hely- és iskolatörténész, Kondor Ágota korábbi igazgató és Szebeni Szabó Róbert, a kiadvány képszerkesztője.

Szebeni Zsuzsa köszöntése után Sztakics Éva fogalmazta meg, hogy sokszor felötlik benne, főleg Csutak Vilmos iskolaigazgató szobra előtt elhaladtában: az intézményi múlt kötelezi, és nagy kihívás elé állítja. Jelenlegi feladata a modern kor vívmányaival felszereltetni a 160 éves tanodát, és megteremteni a hátterét a kiváló tanárok munkájának. Kondor Ágota korábbi igazgató pedig azt értékelte leginkább, hogy a kis kötet második részében helyet kaptak a diákok azon pályázatra érkezett munkái is, amelynek felhívása arra buzdította a tanulókat, hogy felmenőiket, szüleiket, nagyszüleiket, szomszédaikat vallassák mikós múltjukról. E vallomásokból kitűnik, hogy a mikós szellemiség, identitás milyen erős, azt tudatosan építgetik most is – mondta, és elárulta azt is, hogy a kollégium még élő neves végzettjeivel is terveznek egy riportsorozatot készíteni.

József Álmos, aki a tavalyi jubileumi évben az iskola fennállásának 160. évfordulójára készült kiállítás törzsanyagát állította össze, saját képarchívumát is rendelkezésre bocsátva (ez képezi a most bemutatott kiadvány első fejezetét is) lektorként is méltatta a Magyar Kulturális Intézet és Szebeni Zsuzsa intézményvezetői hozzájárulását és személyes munkáját is a színvonalas kiállításhoz, aki ezt még azzal tetézte, hogy e történeti kiadványt megszerkesztette, megjelentetéséhez támogatást szerzett. Az összefoglaló jellegű kis műből az érdeklődők a Mikó múltbeli és jelenbeli arculatát is megismerhetik, vélekedett.

Csutak Vilmos neves iskolaigazgatóról Rab Sándor történelemtanár értekezett, míg az alapító Mikó Imréről Egyed Ákos akadémikus írását tartalmazza a könyv. József Álmos javasolta azt is, hogy a jelenleg folyó iskolafelújítás kapcsán a falakról lekerülő tablókról állítsák össze az iskola diákjainak albumát – igaz, az 1940-44 közöttiek nincsenek meg, azokat a Maniu-gárdisták elpusztították. Szorgalmazta, hogy az iskola bejáratát is tegyék ünnepélyesebbé.

Szebeni Szabó Róbert válogatta a kötetbe az iskola híres végzettjeinek portréit. Elmondása szerint arra törekedett, hogy a több mint 30 személyiség minél több területet képviseljen: sportot, művészeteket, közigazgatást, politikát. Menet közben megszerkesztett egy sorozatot is a kollégium tablóin fellelhető, egyre cizelláltabb iskolacímerekről 1923-tól 1973-ig, a kiadvány hátlapjára egy 1860-as pecséten szereplő címer került.

A Mikó történetéhez kötődő munka folyamatos, legközelebbi tervként Szebeni Zsuzsa megemlítette, hogy Zabolán a Mikó 160 évvel ezelőtti alapítása emlékére készülnek emléktáblát állíttatni, és hasonlóképpen Szentgyörgyön Szemerjai Szász Béla tanárnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük