Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tükör a színházban

Kétmillió forintot nyert a Bethlen Gábor Alaptól a sepsiszentgyörgyi Panta Rhei Egyesület arra, hogy a playback színház által tükröt tartson történeteinknek, hangulatainknak, a spontaneitást, játékosságot erősítse a közösségben.

Hirdetés
Hirdetés

A playback színház műfaját Fazakas Enikő pszichológus és pszichoterapeuta honosította meg Sepsiszentgyörgyön, de Erdélyben is, miután a pszichodráma módszerét addig is előszeretettel alkalmazta terápiás célból, önismereti csoportokban, közösségépítésre. A playback színházat és a pszichodrámát ugyanaz a Jacob Levi Moreno alkotta meg, mindkettőben dramatizált módon élnek újra történeteket, ám egyikben maga a „mesélő” is részese a játéknak, míg a másikban csak nézője a saját történetének, amelyet önkéntes amatőr színészek (értsd: nem az a foglalkozásuk), de erre kiképzett képzett társulati tagok játszanak el. Az eljátszott „darabban” az egyén kívülről is ráláthat saját történetére, szerepére, új nézőpontból láthatja meg a történteket. Esetenként akár a közös megélések, történetek, érzések is összekötik a résztvevőket, rájönnek, hogy nincsenek egyedül sem örömökkel, sem problémákkal.

A Panta Rhei Egyesület 2014 óta dolgozik azon, hogy a módszert megismertesse, társulatot verbuváljon, képezze a „színészeket”, konferenciát szervezzen a témában, folyamatos célként tartva szem előtt, hogy minél nagyobb bázisra építhessen, minél többen részese legyenek a játéknak. Az idén éppen ezért egy nagy létszámú tábort terveztek, ezt a járvány némileg átszervezte. A szeptember 24–27-e között zajló esemény részben Szentgyörgyön fog zajlani, másrészt viszont a magyarországi szervezők – playback-színészek és -képzők – online vesznek részt az Ahol a történeteink összeérnek címszó és téma köré szervezett táborban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük