Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Töredékesen is egész

Töredékesen is egész Kultúra

Érdemes figyelni, ha olyan embert hallgathatunk, aki – a számvetés időszakához érkezve – visszatekint, és összegzi nem csupán saját életének tanulságait, hanem azt az ezernyi másik sorsot, amelyekre több mint fél évszázados orvosi praxisa során rálátása volt. A kézdivásárhelyi dr. Biró Gábor nyugalmazott ideggyógyász főorvos ilyen ember, második könyvének szerda esti bemutatója felért egy életleckével.

Töredékesen is egész címmel jelent meg az Ambrózia kiadó 18. köteteként az emlékiratok műfajába sorolható visszaemlékezés-gyűjtemény, amely a szerző életútján túl bepillantást nyújt letűnt korok világába is. Biró Gábor elsősorban unokáinak ajánlja könyvét, bízva abban, hogy a benne foglaltak értéket képviselnek számukra, de az olvasmányos kötet közel sem csak nekik nyújthat élményt.

Hirdetés
Hirdetés

– A kötet műfaja emlékirat, memoár, a szerző emlékezetére hagyatkozó műfaj, azt öleli fel, amit ő fontosnak tart, amit megőrzött. Ugyanakkor más szereplők nézőpontjait, vendégszövegek beemelését is „elviseli”, ezáltal csak gazdagabb lesz a feldolgozott emlékanyag – fogalmazott dr. Borcsa János, a szöveg gondozója.

A könyv „családi vállalkozás”, a borítóterv Biró Zsolt munkája, az előszót dr. Biró Enikő jegyzi, női érzékenységgel vezeti be a munkát, ami összecseng azzal a 20–30 oldalnyi vendégszöveggel, a szerző édesanyjának el nem küldött leveleivel, amelyeket az orosz fogságban levő édesapához írt. Ezekből kirajzolódik megannyi székely asszony fájdalma, reménykedése, akik férjeiket várták haza a frontról, miközben kisgyerekeikről egyedül gondoskodtak.

A szerző lánya és egyik unokája, Biró Enikő és Kató Balázs részleteket olvastak fel a kötetből, kronológiai sorrendben haladva a családtörténetben, derűs és megható pillanatokkal is megajándékozva a Vigadó Művelődési Ház dísztermében összegyűlt közönséget.

Biró Gábor olvasmányos munkát tett közkinccsé, amely fogva tartja az olvasót, és amelyben a viszontagságos korszakok, a küzdelmek, viaskodások leírásain is átsüt az élet szeretete és a minden helyzetben megőrzött humorérzék – két olyan fegyver, amelyek birtokában könnyebben vehető bármilyen akadály.

Felüdülés, ha egy élete telén járótól panasz és megbánás, ítélkezés és elégedetlenség helyett azt halljuk: igen, ez jó buli volt! Ehhez persze saját sorsunkat is kell alakítanunk, és megfogadnunk a tanácsot: járjunk mindig az élet napos oldalán, ne engedjünk a csüggedés, a depresszió sötétségének, legalábbis erre törekedjünk, akkor is, ha a körülmények ezt megnehezítik.

Biró Gábor 1972 óta él Kézdivásárhelyen, második szülőföldjén, szerette a felsőháromszéki embereket, a velük való kapcsolat tette kellemessé az ittlétét, és a tájban is otthonra talált, hiszen nem különbözik oly sokban a csíkitól, mondta. A nyugalom, a gondolkodás szigetét pedig Almásréten találta meg, és ahogy könyvei is a leszármazottaknak átnyújtott ajándékok, úgy a tanya sorsát is két unokájára bízza.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük