Hirdetés
Hirdetés

Tompa Gábort és Mátray Lászlót is díjra jelölte a román színházi, illetve filmes szakma

Tompa Gábort és Mátray Lászlót is díjra jelölte a román színházi, illetve filmes szakma Kultúra

Tompa Gábor rendezőt és Mátray László színészt is díjra jelölte a román színházi, illetve filmes szakma, amely külön-külön díjátadó gálán fogja kiosztani a tavalyi évben legjobbnak ítélt alkotásoknak és alkotóknak járó elismeréseket.

Tompa Gábort a Román Színházi Szövetség (Uniter) javasolta a legjobb rendezésért járó díjra, amit a kolozsvári alkotó A velencei kalmár című előadás színpadra állításáért érdemelt ki. A produkciót tavaly a Kolozsvári Állami Magyar Színház mutatta be.

A román színházi szakma legrangosabb díjait jelentő elismeréseket tavasszal adják át. A Monica Andronescu, Oana Bors és Mircea Morariu színikritikusokból álló zsűri pénteken tette közzé a díjra javasoltak névsorát. A kolozsvári magyar rendező Victor Ioan Frunză és Alexandru Darie román rendezőtársaival lesz versenyben.

A legjobb előadásért járó díjra is három produkciót javasoltak. Erre az elismerésre a Radu Afrim által a bukaresti Nemzeti Színházban megrendezett Akasztottak erdejét, Andrei Șerban által a bukaresti Metropolis Színházban színpadra állított Sirályát, valamint a Silviu Purcaretének a japán Negyedik Curuja Nanboku egyik műve által ihletett előadását javasolták. Ez utóbbit Purcarete a Nagyszebeni Radu Stanca Színházban rendezte.

Hirdetés
Hirdetés

Az Uniter az idén életműdíjat ad Maia Morgenstern és Florin Piersic román színészeknek.

A román filmes szakma is közzé tette az éves díjkiosztó gálájára javasolt filmek és alkotóik névsorát. A díjra jelölt művészek között van a kézdivásárhelyi Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze és a budapesti Nemzeti Színház rendszeres vendégfellépője, aki a legjobb mellékszereplő színész elismerést kaphatja meg.

Mátrayt az Egy másfél herceg (Un prinț și jumatate) című, Ana Lungu által rendezett filmben nyújtott alakításáért jelölték díjra. A legtöbb jelölést, 14-et a Moromeții 2 című film kapta, amelynek rendezője Stere Gulea. A filmes szakma díjátadó gálája március 19-én lesz a bukaresti Nemzeti Színházban.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük