Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint kétszáz tevékenység

Több mint kétszáz tevékenység Kultúra

Az önfenntartó társulatként működő Osonó a 2018–19-es évadban a három műsoron lévő előadását öt országban összesen 52 alkalommal, mintegy 3200 néző számára mutatta be. A színházműhely 46 interaktív közönségtalálkozót tartott az előadások után, öt drámatábort, két fesztivált, 106 műhelyfoglalkozást és számos képzést szervezett – derül ki évadzáró mérlegükből.

A társulat programjainak ebben az évadban összesen 8252 résztvevője volt. A független társulat a színház, oktatás és szociális projektek kulcsfogalmakra építi tevékenységét.

– Ebben az évadban is folytatódott a jelentős projektek megvalósítása Budapesten. Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista színházi előadást számos magyarországi színházban és iskolában mutatta be a társulat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával olyan Szatmár megyei kistelepülésekre jutott el az előadás, ahol több évtizede nem járt színházi társulat – mondta el Fazakas Misi, az Osonó vezetője.

A közel 560 előadást megért produkció a Bethlen Gábor Alap támogatásával vajdasági és szlavóniai turnén vett részt.

Az Andrei Mureșanu Színházzal közösen készített, Catinca Drăgănescu és Fazakas Misi által rendezett Bányavakság című koprodukciót az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával négy erdélyi városban – Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti, Temesvár – vitték színre.

A négy éve bemutatott és több mint 125 előadást megért Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című produkció fontos eleme az Osonó osztálytermi projektjének. A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló előadás egy németországi turnén, illetve a román állami Nemzeti Kulturális Alap támogatásával több romániai turnén vett részt.

Az oktatási projektek közül kiemelkedőnek számított a Visszhang a sarokból elnevezésű művészeti-szociális projekt, amelyet az intézményesített fiatalok számára hozott létre a társulat.
A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó a Nemzeti Tehetség Program támogatásával több tanulmányutat, képzést és tehetségprogramot szervezett erdélyi fiatalok valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára, amelyek célja a beszédkészség- és kreatívírás-fejlesztés volt.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen több projektje van az Osonónak, illetve a Magyarság Házával partnerségben, Budapesten szervezte meg a társulat az I. Kárpát-medencei Diákszínjátszó Találkozót.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából létrehozott eseményen Erdély, Vajdaság, Szlavónia, Felvidék és Magyarország diákszínjátszói vettek részt. A rendezvény célja többek között annak a lehetőségnek a megteremtése volt, hogy a különböző magyarlakta területek fiataljai találkozzanak, közös szakmai tapasztalatcserén vegyenek részt, bemutatkozzanak a nagyközönség előtt, és az összetartozás érzését megéljék.

Az önfenntartó, független társulat a nyár folyamán négy képzést és tábort szervez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük