Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tibi atya görbe tükre a társadalomról

Tibi atya görbe tükre a társadalomról Kultúra

Amikor kitalálták, nem is gondolták volna, hogy Tibi atya, a valóságban nem létező, humbákföldi részeges pap az egyik legnépszerűbb magyar hírességé válik, akit havonta több millióan követnek  a közösségi médiában, kinek nevével bort fognak palackozni és valós kocsmákat működtetni – vallja Tóth Máté, a legnagyobb magyar mémoldal egyik alapítója, aki a Sepsi Tabakó Fesztivál keretében tartott érdekfeszítő előadást.

Hirdetés
Hirdetés

A szélhámos plébános története 2012 decemberéig nyúlik vissza, amikor két fiatal egyetemista elhatározta, hogy Tibi atya néven létrehoz egy Facebook-oldalt. Az azóta is tartó töretlen siker titka talán épp a névválasztásban rejlik, hiszen akkortájt az emberek még szentül hitték, hogy a közösségi oldalon mindenki annak adja ki magát, ami a valós életben az. Biztosak voltak abban, hogy a pedofil hajlamú, alpárian viselkedő, trágárul poénkodó és abszurd politikai nézeteket való atya profilja mögött egy furcsa, de valódi pap áll, így feltételek nélkül lájkolták és osztották meg a bejegyzéseket.

Újabb kedvelnivaló pedig mindig akadt, hiszen a két fiatal egyetemi tanulmányaik mellett napi 2-3 órában gyártotta a mémeket. Ez elegendő volt ahhoz, hogy az oldal egyre népszerűbbé váljon, és már az első hónap végén követőinek száma elérje a húszezret. Mostanra a két alapító befejezte tanulmányait, de a tartalomgyártás továbbra is kettőjük feladata, mert ahogy Máté fogalmaz, az atyának a szellemiségét nem lehet átadni és tanítani sem. Mndig aktuális kérdésköröket próbálnak feldolgozni, olyan történéseket, amelyek az emberek mindennapjait felbolygatják: ha választások vannak, akkor politikai mémeket készítenek, ha a koronavírus-járvány vagy az orosz–ukrán háború tombol, akkor azzal kapcsolatosakat tesznek közzé. Máté fontosnak tartja, hogy a mémek valamilyen értéket is közvetítsenek, tartsanak görbe tükröt a társadalomnak.

Noha az évek során a hobbiként űzött tevékenység munkává alakult, ez semmit sem változtatott az alkotók hozzáállásán, a mai napig ugyanolyan lelkesedéssel készítik a mémeket, mint közel egy évtizeddel korábban a közös kollégiumi szobájukban. Tibi atya átesett egy karakterfejlődésen, az oldal együtt fejlődött az alapítók gondolkodásával. Ma már kevésbé törekszenek a lecsúszott fiktív pap mindennapjainak bemutatására, helyette komolyabb társadalmi témákat dolgoznak fel, hiszen egy influenszernek véleményvezérnek kell lennie, ők pedig annak tartják magukat.

A fesztivál első napján Tóth Máthé a mémgyártásról tartott érdekfeszítő előadást

Fotó: Sepsi Tabakó Fesztivál Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások