Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Teljes munkássága vállalható

Teljes munkássága vállalható Kultúra

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti kiállítótermében péntek délután megnyílt Véső Ágoston (1931) festőművész, Gazda József művészettörténész szerint önvallomásnak is beillő életmű kiállítása.

Hirdetés
Hirdetés

A kilencvenedik életévét taposó alkotó hajlott koránál fogva, és az otthonától Sepsiszentgyörgyig feszülő távolság miatt személyesen nem lehetett jelen az eseményen, így gondosan kiválogatott munkái által szólt a szép számú közönséghez. 

A tárlatot megnyitó Gazda József Nagybánya nagy öregjének nevezte a festőiskolájáról egykor híres város szülöttét, akinek a sorsa már születésének pillanatában eldőlt, hiszen a művésztelep szomszédságában látta meg a napvilágot. Méltatója szerint ugyanis „Nagybánya neve minden művészetszerető magyar ember tudatában a történelme folyamán összefonódott a művészettel,” ezért a nagybányai melléknév, az alkotásaitól szinte függetlenül is rangot biztosít a hordozójának. Nem véletlenül, hiszen 1896-ban innen indult el a magyar festőművészet megújulása, sőt Trianon után a román kibontakozásában is fontos szerepet játszott.

Véső Ágoston művészete azonban nem csak Nagybányával, hanem a korral is összekapcsolódott. Akkor indult a pályán, amikor az ország a szovjet típusú társadalmi rendszer uralma alá került, amely a művészet teljes, rossz értelemben vett átalakítását is zászlójára tűzte. Az alkotóktól elvárták, megkövetelték a hazug és elnyomó hatalom ajnározását és dicsőítését oly módon, hogy műveiket a legostobább vezetők is „olvasni” tudják. És a kor ezen elvárása alól senki sem húzhatta ki magát. Így Véső Ágoston fiatalkori, tájat, vagy embereket megörökítő munkái is a szocialista realizmus jegyében fogantak, de a szép iránti fogékonysága, lélekábrázoló képessége, jellemmegjelenítő ereje ezekben is megmutatkozik. A hazudozástól és hajbókolástól pedig távol tartotta magát.

Ez a társadalom egészét fogságában tartó kényszerállapot a 60-as évek végén némiképp kezdett fellazulni, és ezt kihasználva a művészek új kifejezésmódokat kerestek és választottak maguknak, a Föld szabad részében uralgó szellemi áramlatok közül. Így jutott el Véső Ágoston is a „formák torzításától, a formák geometrizálásáig”, és a művészetében elkezdődik egy önkeresési folyamat. Ennek során különböző stílusváltozatok születnek a munkásságában, az önarcképein azonban továbbra is vissza-visszatérnek a világ megközelítésének és leképzésének valós motívumai. Végezetül megállapíthatjuk, hogy a teljes munkásága vállalható és ő vállalja, ami tiszteletre méltó – zárta szavait Gazda József.    

Önéletrajzában a művész így vall magáról: „Nagybányai születésem döntően meghatározza hitvallásomat, mert megismerve nagy elődeim művészetét, tudatosan vállalom a „Nagybányaiságot”, és arra törekszem, hogy annak szellemiségét, alkotómódszereit a modern kor követelményeihez alkalmazkodva használjam fel, s az újabb idők festészeti eredményeivel gazdagítsam.

E célból – az 1996-ban a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület szervezésében megalakult Nagybánya Festőtelep művészeti vezetőjeként – igyekszem a közös kultúrkincset továbbadni azáltal, hogy minél több hívet próbálok toborozni kortárs képzőművésztársaim és a művészetkedvelők köréből.”

A kiállítást június 11-ig lehet megtekinteni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük