Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szent György lovag keresésére indul az Evilági

Szent György lovag keresésére indul az Evilági Kultúra

Új, animációs videoklippel megtámogatott dal készül a sepsiszentgyörgyi Evilági zenekar műhelyében. A részletekről, az idei év történéseiről és további tervekről Orbán Ferenc zenekarvezetővel beszélgettünk.

– Mi újság az Evilági háza táján?

– Készül egy saját dalunk, melynek címe Szent György lovag keresése. Habár trióban rögzítjük, a hangzás eléggé komplexnek meg erőteljesnek ígérkezik. Az utóbbi időben a kamarahangzást próbáltuk meg feldúsítani, és reméljük, jövő évtől ilyen megszólalással is koncertezünk. Ha Evilágiról vagy Mozsikácskáról van szó, túlnyomórészt hárman játszunk, Gábor Szabolcs fúvós hangszereken, Gyergyai Szabolcs basszusgitáron, jómagam énekelek és gitározom, a BRVLG-ban kiegészültünk Pál Gábor dobossal. Az új dalhoz egy animációs video­klip is készül, amelynek a véghajrájában vagyunk. Az animációt Ördög-Gyárfás Ágota készíti, aki a tíz évvel ezelőtti, első Evilági-lemez nagyszerű borítóját megalkotta. Ez egyfajta visszacsatolás, a dal keretet ad ennek az elmúlt tíz évnek. Köszönet illeti a klip elkészítésében nyújtott támogatásért a Fotograficum Egyesületet és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalát. A dalpremier jövő év elejére valószínűsíthető.

– Milyen évet zár a zenekar?

– Év elején a tízéves különleges ünnepség jegyében felkértünk tíz erdélyi zenekart, hogy egy-egy dalunkat énekeljék meg a saját stílusukban. Kalandos és számunkra szívet melengető alkotások születtek, amelyeket ajándékdalként a közönség is végigkövethetett, és azóta is megtalálhatók az Evilági Facebook-oldalán. Tekintettel a Pilinszky-emlékévre, kinek verseivel zenekarunk tevékenysége szorosan összefonódik, tavasszal készítettünk egy videoklipet az Egy szenvedély margójára című énekelt versre, és nemrég tettük közzé a másodikat, a Ne félj! címűt, melynek hangzása a korábban említett dinamikusabb, erőteljesebb, a nagyszínpadi világ felé mozdul.

– Az Evilági nagyprojektek mellett mi történt Orbán Ferenccel zenei téren idén?

– A Székelyföldi Legendáriummal hozzáláttunk a második évad megalkotásához, emellett kortárs verseket kezdtem dalolni, ami szorosan kapcsolódik az utóbbi, lassan kétéves létünkhöz. Emellett a napokban megtisztelő felkérésnek tettem eleget, meghívtak a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Kristálygömb című adventi sorozatába, és két Lackfi János-versikét énekeltem meg, amelyet az adventi időszakban játszanak be a többi szép verssel és gondolattal egyetemben.

– Milyen terveket szőtök az Evilági háza táján a jövő évre?

– Remélhetőleg a Mozsikácska-gyerekkoncerteket továbbra is játszhatjuk. Ugyancsak bízom benne, a Nem csak borivóknak című BRVLG-lemez dalait is gyakran megmutathatjuk koncerten, az Evilágival pedig készülünk egy kortárs műsorral, amit tavasszal be is mutatnánk. Az evilagi.hu honlapon az érdeklődők addig is csemegézhetnek a dolgainkból.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük