Felhívás!

Szemben a rendszerrel

Szemben a rendszerrel Kultúra

Pénteken a kézdisárfalvi római katolikus kápolnában Bartos Károly helyi plébános az ozsdolai Pusztai Ferenc, Dézsi Dénes, valamint a kászonaltízi Máté György (Jeges) és emlékére celebrált megemlékező gyászmisét Szabó Ottó kezdeményezésére.

Bartos Károly az általa ötödször celebrált megemlékező szentmisén jelenlévőknek, köztük a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya tagjaink hangsúlyozta, Pusztai, Jeges és Dézsi egy egész rendszerrel mert szembefordulni. „Egy igazságosabb világért küszködtek, és az önkényeskedőket picit megfékezték. Hiszen bármilyen gyenge ember vissza tud élni a hatalmával, és uralkodhat másokon, azonban az a bátor, akinek se hatalma, se anyagi háttere, mégis kiáll bizonyos dolgokért, áldozatokat vállalva”, vélte.

V. Ambrus Ágnes székkapitány beszédében párhuzamot vont „az antikommunista lázadókkal”, illetve a Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal történtek között. „Jegyzőkönyvekből idézett mondatokat olvasva olyanokat találhatunk, hogy »alkotmányos rend ellen lázadók« … Akkor a Szekuritáté így kínozta őket, rokonaikat és mindazokat, akik segíteni merészeltek nekik. Mennyire aktuális ez ma is!” A szentmisét a kultúrotthonban állófogadás követte.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások