Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Száztizenhárom éve Baróton

Száztizenhárom éve Baróton Kultúra

Bors László tusnádfalui orgonajavító mester, valamint Bogdán Barna kántor, Ráduly László gondnok, illetve Ágoston László egyháztag közreműködésének köszönhetően, több hónapig tartó munka után megújulhatott a baróti római katolikus templom orgonája.

Hirdetés
Hirdetés

Az orgonát, amint Bogdán Barna kántor elmondta, 1906-ban Budapesten és Bécsben gyártották, onnan vonattal szállították Ágostonfalváig, majd szekerekkel Barótra. A vasárnap délelőtti szentmise keretében Tóth József plébános áldását adta a megújult hangszerre, közölve azt is a hívekkel, hogy a felújítás 39 ezer lejbe került, mely költségből jelentős részt, 23 ezer lejt a megyei tanács vállalt fel és fizetett ki pályázat útján a plébániának.

Az orgona el volt hangolódva, és ragadtak le a sípokat vezérlő szelepei – ezért (is) volt szükség a felújítására, mostantól azonban ismét régi hangszíneiben kísérheti a szentmisék énekeit és a helybéli egyházi kórust, melynek tagjai most vasárnap is énekeltek a templomban. A baróti római katolikus templomban egyébként folyamatban van a fűtésrendszer szerelése is. A tervek alapján ezt elektromos árammal működő, úgynevezett padfűtéssel szeretnék megoldani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük