Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szántai Jánost választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnökévé

Szántai Jánost választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnökévé Kultúra

Szántai János költőt, írót, újságírót választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) elnökévé a liga szombaton tartott közgyűlésén.

Szántai János az MTI-nek elmondta: az E-MIL szabályzata szerint a tagok az öttagú választmányt választják meg, mely a maga soraiból jelöli ki az elnököt. Hozzátette: Karácsonyi Zsolt leköszönő elnökkel, Király Zoltánnal, Marcutiu-Rácz Dórával és Zsidó Ferenccel közösen alkotják a liga új választmányát.

Szántai János megjegyezte: válságos időkben veszi át az írószervezet vezetését, így „archiválni kell” azokat a célokat, amelyek megvalósítására aligha lesz lehetőség a közeljövőben. Ezek helyett a megvalósítható, kis költségvetésű célokra kíván összpontosítani. Utóbbiak sorában a többi között annak a – már korábban megfogalmazódott – célnak a megvalósítását említette, hogy hozzák közelebb egymáshoz a felvidéki és erdélyi írókat. Úgy vélte, várhatóan már 2023-ban sikerül elindítani egy olyan programot, amelynek keretében egyik évben Felvidéken, másikban Erdélyben táboroznak együtt a két régió fiatal magyar írói. E táborok alatt megismerkednek egymás írásművészetével, műhelymunkákat tartanak.

Szántai János régóta dédelgetett álmának nevezte a nyitást a román írók és a román irodalom felé. Megjegyezte: első körben három erdélyi magyar író könyvét szeretnék románra fordíttatni, és három román író könyvét magyarra, aztán ha sikerrel járnak, bővítenék a kört.

E célok mellett folytatják az elmúlt években már jól bevált programokat. Olvasótalálkozókat, karavánokat szerveznek, megünneplik a költészet napját, továbbra is megszervezik az E-MIL-tábort, amelyben a tagjaik találkozhatnak egymással.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának jelenleg 129 tagja van, a tagok többsége erdélyi, de akad közöttük magyarországi is.

forrás: MTI

fotó: Jakab Mónika

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük