Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön koncertezik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

Sepsiszentgyörgyön koncertezik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király római katolikus templomban ad koncertet december 10-én 19.30-tól az Európa és a világ több városának színpadán is fellépett, nemzetközileg elismert Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Decemberben több erdélyi, felvidéki és magyarországi helyszínen is koncerteznek.

Hirdetés
Hirdetés

Az Angyalok szózata című előadásban adventi és karácsonyváró egyházi kórusművek, magyar karácsonyi népdalfeldolgozások, valamint más népek karácsonyi népdalfeldolgozásai lesznek hallhatók. Az ünnepváró hangversenyre jegyeket 10, illetve 7 lej értékben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám) valamint a helyszínen lehet vásárolni. Az esemény szervezői Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

Hangversenykörútra indulnak decemberben

Haáz Sándor karnagy lapunk érdeklődésére elmondta, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia decemberben ünnepi hangversenykörútra indul: 14-én Csíkszeredában, 15-én Bögözben lépnek fel, majd Felvidékre (Szlovákia) utaznak, ahol 16-án Nagymegyeren, 17-én Galántán lépnek fel, a Kodály-kórusok közös koncertjén. A koncertek sorát Magyarországon folytatják, 18-án Biatorbágyon, 20-án pedig Füzesgyarmaton zenélnek, végül Szatmárnémetiben, a római katolikus székesegyházban zárják a turnét. „A fellépések repertoárja kisebb-nagyobb változtatásokkal hasonló lesz a sepsiszentgyörgyihez” – tudtuk meg a karnagytól.

Egy kis visszatekintő

A Haáz Sándor zenetanár által alapított és működtetett egyedi hangzásvilágú gyermekegyüttes 1982-ben alakult a szentegyházi 1-es számú Általános Iskola (ma Mártonffi János Általános Iskola) tehetséges diákjaiból. A 140 tanulóból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, 1985-ben készült el logója Bartha Sándor és Miklóssy Dénes képzőművészek elképzelései alapján. Azóta is létezik az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar, évente 20-30 alkalommal lépnek közönség elé.

Rendszeresen szerepelnek Erdély-szerte, 1990 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak; jártak többek között Kanadában és Svédországban. A tagoknak saját jelvényük, nyakkendőjük, egyenruhájuk van. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek. Az együttes repertoárja rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Koncertjeik kivétel nélkül telt házasok.

Fotó: Kónya Ádám Művelődési Ház

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük