Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Román film nyerte az Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját

Román film nyerte az Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját Kultúra

Egy román film, Andrei Epure Talán a sötétség eltakar című alkotása nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját – közölték vasárnap a szervezők.

A seregszemle versenyszekcióiban több díjat is kiosztottak. A nemzetközi versenyben a diákzsűri díját egy francia alkotás, Mikaël Gaudin Csirke című filmje kapta, és a zsűri dicséretében részesült az oroszországi Jelena Jemeljanova A végtelen kék ég alatt, valamint a kirgizisztáni Ilgiz-Sernijaz Turszunbek és Szoronbek Turgunmamat Alaman című alkotása.

A zsűri különdíjában részesült a szintén orosz Varja Jakovleva Oneluv című filmje. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat egy kínai alkotás, Luo Zsun-hsziao Hajszalag, tojás, feladatfüzet című filmje kapta. A román kulturális minisztérium díját az észt Priit Tender Kutya-ház című filmje nyerte.

Az idén először megszervezett regionális filmek versenyében a zsűri dicséretében részesült a magyarországi Simó Ibolya Nem volt igazi szerelem. 52 év hűség című munkája, valamint a romániai Miklós Mátyás Levente Csak ide című alkotása.

A legjobb regionális filmnek járó Schnedarek Ervin-díjat és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Nagy Márton kapta a román-magyar koprodukcióban készült Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című filmért.

Az idén összesen 841 rövidfilmet neveztek a fesztiválra, ezek közül 42-t választott ki az előzsűri, majd a zsűri ebből a 42-ből választotta ki a díjazott alkotásokat. A beválogatott filmek 17 országból érkeztek, a legtöbb közülük – hét-hét – Romániából és Franciaországból, Magyarországot hat, Oroszországot öt, Észtországot pedig négy film képviselte.

(forrás: MTI, fotó: ALTER-NATIVE FILM FESTIVAL/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük