Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rekordáron kelt el Csontváry egyik festménye

Rekordáron kelt el Csontváry egyik festménye Kultúra

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indult december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban.

Hirdetés
Hirdetés

460 millió forintért vették meg Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotását a Virág Judit Galéria 68. téli aukcióján. Ezzel új rekord született a magyar aukciók történetében.

Csontváry Kosztka Tivadar mintegy 100 darabos életművéből alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen – hangsúlyozta az aukció keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kelen Anna művészettörténész.

Kiemelte, hogy az 1903-ban készült Titokzatos sziget Csontváry egyik legrejtélyesebb műve, amelynek jelentését a mai napig nem sikerült megfejteniük a művészettörténészeknek. A képen álomfigurák idézik fel a múltat és a jövőt egy képzeletbeli szigeten. A csöppnyi földdarab és a külvilág közti átjárás lehetőségére apró vitorlás motívuma utal. A szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzi.

Csontváry árverésen értékesített képei közül legdrágábban, 240 millió forintért a Traui tájkép naplemente idején című festmény kelt el a galéria 2012-es téli aukcióján. Ezzel az árral azóta is tartja a magyar aukciós rekordot. 2006-ban Szerelmesek találkozása (Randevú) című festményét a Kieselbach Galéria 230 millió forintért árverezte el, a Hídon átvonuló társaság 180 millióért, az Olasz halász című alkotása pedig 140 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria korábbi aukcióin.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük