Felhívás!

Popkultúra 2019-ben, avagy hogyan került egy ismeretlen rapper az amerikai toplisták élére

Popkultúra 2019-ben, avagy hogyan került egy ismeretlen rapper az amerikai toplisták élére Kultúra

Az Old Town Road sikere olyan, mintha valaki minél rövidebb mondatban szeretné összefoglalni, hogyan is működik a popkultúra 2019-ben: egy Twitteren népszerű mémoldalt üzemeltető srác potom pénzért megvesz egy alapot, ír rá egy minimális szöveget, ami a TikTok közösségi oldalon keresztül annyira népszerű lesz, hogy az amerikai toplista élén debütál. Az Old Town Road ráadásul egy minibotrányt is tudott generálni, ami felhívta a figyelmet a betokosodott popzenei struktúrákra.

Elviszem a lovam az óváros útjára. Ezzel kezdődik Lil Nas X decemberben kiadott száma, ami jelenleg az Egyesült Államok legnépszerűbb dala a Billboard Hot 100 toplistáján két hete, olyanokat maga mögött utasítva, mint a Jonas Brothers vagy Ariana Grande, de még a 17 éves Billie Ellish is csak ott lohol mögötte, pár helyezéssel lemaradva. Az Old Town Road összesen nincsen két perc, de a helyezéséhez hónapok kellettek – és a modernkori internetes népszerűség működésmódjának tökéletes ismerete.

Rövid, lényegretörő, van az elején egy kis drop, Lil Nas X hangja pont elég ahhoz, hogy tinédzserként arról áradozzon, hogy hagyja őt mindenki békén, mondhat neki bárki bármit, ő akkor is belovagol arra az útra. Ja, és Gucci a kalapja és Wrangler a gatyája. Szórakoztató az egész, viccesen keveri a trap a country-pop elemeit, és lehet dúdolni.

Az egész a Twitteren indult…

Lil Nas X, azaz Montero Lamar Hill 1999-ben született. Tinédzserkorát főleg az interneten töltötte, hatalmas közönséget gyűjtött magának Twitteren két módszer összeolvasztásával: egyrészt óriási Nicki Minaj-rajongó volt, amivel bekerült a hasonló Minaj-rajongók online körébe (erről szólt a NasMaraj nevű profilja), másrészt pedig fejest ugrott a mémlopásba és mémkészítésbe, azaz internetről összelopkodott vicceket posztolt, vagy éppen ő maga hozott létre egyértelműen kamu, de hatalmas népszerűségre szert tevő poénokat. Pár évvel ezelőtt irtó népszerű lett egy olyan posztja, ami arról szólt, hogy a kutyájának rendezett egy szülinapi partit, de senki nem jött el, úgyhogy a kutyája egyedül szomorkodott. Hill később bevallotta, hogy az egész kamu volt, de ez nyilván teljesen mindegy volt addigra. A NasMaraj-profil másik nagy virális sikere az volt, hogy úgynevezett “scenario tweet”-eket talált ki, amivel gyakorlatilag a platformon megvalósította a Kaland, játék, kockázat-könyvek elvét, azaz egy, általában iskolai lövöldözéshez kapcsolódó történetet mesélt el, amiben az olvasó választhatta, hogyan menjen tovább a sztori.

A Twitter aztán lecsapott az ipari mennyiségű mémet posztoló, szinte spamnek tűnő profilokra, NasMarajnak is be kellett zárnia, úgyhogy más szórakozás után nézett, és elindult az Old Road Town csírája.

…a TikTokon folytatódott…

A Nine Inch Nails 2008-ban kiadta a Ghosts-albumciklusát, ami négy, szinte teljesen instrumentális lemezből állt. Az albumok lényege viszont az volt, hogy a Creative Commons-licensz alatt jelentek meg, azaz gyakorlatilag szabadon felhasználhatóak voltak, azt lehetett velük művelni, amit csak az ember elképzelt. Ezt tette a YoungKio névre hallgató producer, aki meghallotta a 34 Ghosts IV című kompozíciót rajta, és azt gondolta, hogy felgyorsítja, rak alá ütemeket, és készen van egy alap. YoungKio aztán az elkészült alapot felpakolta egy olyan oldalra, ahol ilyen és hasonló ütemek között lehet keresni, és név nélkül vásárolni. 2018 decemberében Lil Nas X megvásárolta, de a két fél nem is tudott egymásról, sőt X még azt sem tudta, hogy az alap az Nine Inch Nails.

Lil Nas X csak feltöltötte a SoundCloudra az elkészült számot, majd elkezdte, saját szavaival élve, mémként promózni. Egyrészt Redditen nagyon cselesen posztolgatott róla, az egyik bejegyzése például arról szólt, hogy megkérdezte, melyik az a szám, aminek a szövegében az van, hogy “Take my horse to the old town road”? Másrészt pedig a dal felkerült TikTokra, a tinik között óriási népszerűséggel rendelkező közösségi oldalra, aminek a lényege pont az, hogy emberek vicces, emlékezetes, virális dolgokat műveljenek bizonyos dalokra. Az Old Town Road erre ideális volt, főleg, ha csak egy pár másodperces részletet hallott az ember belőle, jellemzően akkor, amikor a szám elején megérkezik az ütem.

Rövidesen meg is érkezett az új kihívás: a YeehawChallenge (a “yee haw” a cowboyok közhelyes felkiáltása) lényege az volt, hogy a TikTok felhasználói elkezdték hallgatni Lil Nas X számát, aztán amikor beindultak a dobok, akkor hopp, cowboyruhában találták magukat.

A YeehawChallenge és maga az Old Town Road viszont pont beletrafált egy popkulturális jelenségbe: 2018-ban több területen lett egyre hangsúlyosabb lett a country & western-stílusa. Az év legnépszerűbb videójátéka a Red Dead Redemption 2 című vadnyugati életszimulátor lett. Az év legjobb albumának járó Grammy-díjat Kasey Musgraves kritikailag is elismert countrypop-lemeze kapta. Az év egyik legelismertebb rocklemezét a japán születésű Mitski adja ki, a címe: Be The Cowboy.

A cowboy-stílus pedig egyre hangsúlyosabban megjelent a fekete kultúrában is. Olyan divattervezőházak, mint Pyer Moss vagy a Telfar új kollekcióiban feltűnnek a bőrnadrágok, a farmerdzsekik és a hírhedt kalapok. Beyoncé húga, Solange szintén kalapokban pózolt az új lemezének promóanyagában. A jelenség aztán nevet is kapott: “Yeehaw Agenda” kifejezést Bri Malandro találta ki, a jelentése nagyjából az, amikor a fekete popkultúra találkozik a cowboyok tradicionálisan fehérnek tartott világával, és annak az ikonográfiáját használja ki.

…és a toplisták élén végződött

2019 májusában az Old Town Road a Billboard három különböző listájára is felkerült online sikerének köszönhetően: a Hot 100-ra, az R&B-listára és a Country-toplistára is. De az utóbbira csak egy kevés ideig, mert a Billboard leszedte onnan, egy hivatalos közlemény szerint azért, mert megvizsgálták, és egész egyszerűen nem tartják eléggé countrynak. Szerintük tartalmaz utalásokat a countryra és a cowboyokra, de nincsen benne elég napjaink countryzenéjéből, hogy ott lehessen a toplistán.

A döntésnek egész biztosan van olyan olvasata, mintha a Billboard keményen őrizné a zenék közti határvidéket, és nem engedné be bizonyos területre a máshonnan jötteket, főleg ha a kifejezetten fehér zenének tartott countryról van szó. De a visszavonás egész biztosan kapóra jött Lil Nas X-nek, aki így kapott még egy löket sajtófigyelmet – és egy egészen váratlan közreműködőt is.

Gyakori jelenség az, hogy ha egy kevésbé ismert szám valamennyire népszerű lesz, akkor megjelenik egy igazán híres ember az abból készített remixszel, amivel egyrészt felkarolja a tehetséget, és bemutatja a saját közönségének, másrészt pedig mutatja, hogy azért rajta tartja a szemét az új titánokon. Az Old Town Roadnál a countrybotrány után viszont egy olyan ember bukkant fel, akire kevesen számítottak: Billy Ray Cyrus, Miley Cyrus édesapja, az Achy Breaky Heart című 1992-es countrypop előadója. Jó, nem egy Willie Nelson vagy egy Chris Stapleton vagy egy Tim McGraw, de akkor is egy gesztus, amit egy műfajban ismert arc tett, hogy Lil Nas X ne maradjon kívülálló.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.