Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ötven év után

Ötven év után Kultúra

A múlt héten nyitották meg Baróton, Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-termében Gy. Szabó Béla néhai kolozsvári grafikus, képzőművész akvarellekből, pasztellekből, metszetekből álló emlékkiállítását. A kiállítást, valamint Gy. Szabó életét, munkásságát, hagyatékának őrzője, Ferenczy Miklós kolozsvár-újalsóvárosi református lelkész méltatta.

A kiállításmegnyitón elhangzott, Gy. Szabó Béla-kiállítás legutóbb 50 évvel ezelőtt volt Baróton, a jelenlegi tárlat már csak ezért is mérföldkőnek számít a kisváros művelődési életében, egyébként pedig a művész 1985-ben bekövetkezett halála óta ez a 125. kiállítás munkáiból, melyek között Baróton olyanok is megtekinthetők, amiket eddig soha, sehol nem láthatott a közönség.

A kiállított munkákat Gy. Szabó 1929 és 1982 között készítette, azokon mindenekelőtt az ő maga által is bejárt helyek jelennek meg, kezdve a jól ismert erdélyi tájaktól egészen Olaszország, Görögország, Belgium, Bulgária avagy az egzotikus Kína és Mexikó vidékeit ábrázoló képekig. „Amint a kiállított anyag is tükrözi, Gy. Szabó mélyen ragyogó színekkel dolgozott, könnyedén festett, könnyedén rajzolt, végtelen színfoltokban ábrázolva a tájat” – mondta a tiszteletes, részletezve, hogy bár festett is, rajzolt is, igazából egyedit és nagyot metszeteivel alkotott. „Ő maga, amíg élt, mindig csak fametszeteket állított ki, saját magát pedig grafikusnak és fametszőnek titulálta”.

Hirdetés
Hirdetés

Ferenczy Miklós azt is megemlítette, hogy Gy. Szabó baróti kiállításának létrejötte Nagy Károly volt erdővidéki esperesnek is köszönhető, akivel egy találkozón beszélgettek arról, jó volna a kiállítást elhozni Erdővidék Múzeumába. Az ötlet pedig most valósult meg.

A kiállítást végül az iskolások, de látogatók más csoportjainak figyelmébe ajánlották, Ferenczy tiszteletes pedig arra is kitért, hogy aki Kolozsváron jár és kíváncsi Gy. Szabó hagyatékéra, az a Bánffy-palota mögött megtalálhatja a Ferenczy család lakását, ahol Gy. Szabó Béla is élt 1967 és 1985 között, s ahol a művésznek további munkái is megtekinthetők.

A megnyitón közreműködött Veress Dániel baróti zenetanár, akinek révén hosszú idő óta most először szólalt meg a Kászoni Gáspár-teremben álló zongora.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük