Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öt társulat érkezik

Öt társulat érkezik Kultúra

Bábszínházba hívták a média munkatársait a Szent György Napok szervezői, ahol a szentgyörgyi Cimborák Bábszínház művészeti vezetője, a gyermekprogramokért felelős Péter Orsolya ismertette e műfaj kiemelkedő előadásait, amelyekkel a kulturális héten szeretnék a helybelieket, hazalátogatókat, kicsiket és nagyokat megörvendeztetni, sokszor a közönség nyomatékos kérésének eleget téve.

Összesen 16 előadást rögzítettek e műfajban, a fellépő öt társulat némelyike visszatérő vendég városunkban: ugyanis az az irányelv, hogy ha tetszett, amit korábban láttak tőlük, akkor visszahívják őket. Egyik közülük a pécsi Márkus Színház. A Toldi Miklós életét bemutató, felnőtteknek is ajánlott Hős Miklós bábszínházi eposzt tavaly hozták el először Szentgyörgyre, de sokan nem fértek be az előadásokra, és reklamáltak is emiatt. A színvonalat az előadók, Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor Blattner Géza-díja is szavatolja, „ez a színházi Oscar-díj” (időpont és helyszín: ápr. 25., 17 óra és 19.30; ápr. 26., 11 óra, kamaraterem).

Másik gyöngyszem a gyermekprogramok között Fabók Mancsi kétszemélyes bábszínházának A háromágú tölgyfa tündére című, többszörösen díjazott előadása, melyet különleges humor jellemez (kamaraterem, ápr. 26., 17 és 19 óra; ápr. 27., 11 óra) 6 év fölöttieknek ajánlott.


A halhatatlanságra váró királyfi a Cimborák Bábszínház most is műsoron levő előadása, amely különleges módon ötvözi az élő és az árnyjátékot. Ezt a darabot is a Márkus Színház művészei állították színpadra (bábstúdió, ápr. 2., 18 óra; ápr. 28., 18 óra). Idén viszont egy rég kiszemelt, de eddig meg nem „kaparintott” előadást is sikerült idehozni – tudtuk meg Péter Orsolyától: a kolozsvári Puck Bábszínház társulatának szóban forgó, Strada cu îngeri (Az angyalok utcája) produkcióját Decebal Marin rendezte, „hidat épít a mi világunk és az angyalok világa között”. A szervezők minden nézőknek ajánlják, nemzetiségtől függetlenül, hiszen a darab nonverbális, nem a szövegre, hanem a látványra épít.

Másképp különleges a debreceni Vojtina Bábszínház eklektikus, de a nézőket mindenképpen jó érzésekkel telítő előadása, amely a palócföldi Boldog nevű faluba kalauzol, és onnan Boldog-képeket állít színpadra. Négyéves kortól fölfelé élvezhető igazán (máj. 1., 19 óra; máj. 2., 11 és 18 óra).

Hirdetés
Hirdetés

A Cimborák karon ülőknek szánt félórás előadása, a Tündérek tenyerén olyan élményt nyújt a látogatóknak, amely a tapasztalatok szerint sokakat többszöri visszatérésre késztet, az onnan „hazavitt” mondókákkal ugyanis otthon is minőségi időt tölthet együtt a gyermekecske és szülője, emelte ki Péter Orsolya. A bábstúdióban, a nézők számára megépített intim térben legtöbb huszonegy anyuka és baba fér el (ápr. 29., 18 óra; ápr. 30., 11 és 18 óra).

Mivel a Szent György Napok a vakáció idejére esnek, így nem lesznek csoportos, szervezett látogatások, csak szabadelőadások. A jegyárusítás már elkezdődött, a kulturális szervezőirodában a gyermek- és felnőttjegy egyaránt 10 lejbe kerül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük