Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Összetartozunk – Operettgála a Budapesti Operettszínház művészeivel

Összetartozunk – Operettgála a Budapesti Operettszínház művészeivel Kultúra

A magyar Országgyűlés határozata „a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve a 2020-as évet a Nemzeti összetartozás évévé nyilvánította”. A magyar nemzet egésze messze túlnyúlik az országhatárokon, közösségének egyben tartása valamennyiünk feladata és öröksége. A kulturális örökségvédelem aranytartaléka a határon túli magyarság, eszköze a nemzeti kulturális intézményrendszer.

Hirdetés
Hirdetés

2020-ban, a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumi évében Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója indította útjára az Összetartozunk című programsorozatot, amely során az operett, mint a legnépszerűbb hungarikum hivatott kulturális hidat képezni az anyaország és elcsatolt területei között.

„Ezzel az adósságtörlesztéssel tartozunk mind saját magunk, mind elcsatolt nemzettársaink felé. A nemes feladat szolgálatába pedig a szavakon túl a tetteket állítjuk, kulturális missziónkat és a zene univerzális, egyetemes nyelvét” – fogalmazott Kiss-B. Atilla.   

A 2020-ra tervezett, határon túli programsorozat sajnos a világjárvány kitörése miatt eddig nem valósulhatott meg, azonban 2022 márciusában végre útjára indul. A turné első két állomása 2022. március 28-án az erdélyi Marosvásárhely és március 30-án Sepsiszentgyörgy. 

Az Összetartozunk operettgálának március 28-án 19 órától a marosvásárhelyi sportcsarnok, március 30-án 19 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi Sepsi Aréna ad otthont. Az est folyamán a magyar operettirodalom legnépszerűbb szerzőinek, mint pl. Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Kacsóh Pongrácz örökzöldjei (Te rongyos élet, Odette belépője, Szép vagy Erdély ország, Szép város Kolozsvár, Szív duett, Vágyom egy nő után, Bordal, Mi kell a férfiaknak?, Szép a huszár, Hej, cigány, stb. ) csendülnek fel a Budapesti Operettszínház szólistái: Fischl Mónika, Kiss Diána, Dancs Annamari, Oszvald Marika, Dolhai Attila, Vadász Zsolt, Peller Károly és Laki Péter előadásában. Közreműködik a Budapesti Operettszínház énekkara, balettkara, valamint zenekara. Vezényel: Pfeiffer Gyula, a gála rendezője: Bori Tamás.

Jegyek március elejétől válthatóak a www.eventim.ro honlapon 30 illetve 60 lejes áron.

Az esemény társszervezői, partnerei a Marosvásárhelyért Egyesület és a Vásárhelyi Forgatag, valamint a Kónya Ádám Művelődési Ház (Sepsiszentgyörgy), emellett Marosvásárhely Önkormányzata, Soós Zoltán polgármester, Nagy Éva kabinetvezető, illetve Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád és alpolgármestere, Vargha Fruzsina.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük