Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemes Levente élete könyve

Nemes Levente élete könyve Kultúra

Pénteken pálya- és munkatársak, színházbarátok, a városi és megyei önkormányzat képviselői jelenlétében került sor arra a pódiumbeszélgetésre, mely során Nemes Levente, a Tamási Áron Színház színművészének, egykori igazgatójának, a Pro Urbe díjas szentgyörgyi polgárnak könyvbe illő életéből idéztek fel részleteket annak apropóján, hogy az életpálya, annak fordulópontjai, az azt kísérő gondolatok, vívódások, harcok valóban egy kötetbe kerültek Nagy B. Sándor dramaturgnak, újságírónak köszönhetően. Ők ketten, a színész és faggatója fogadták be a közönséget egy baráti hangulatú beszélgetésbe a színház kamaratermében.

Hirdetés
Hirdetés

A könyv első fejezetei még 2010-ben születtek meg, a Nemes Leventével való beszélgetés viszont végigkísérte élete utóbbi 12 évét, és legfőbb forrása annak, amit a színházról tud – árulta el bevezetőjében Nagy B. Sándor. Mindkettejük elfoglaltságai miatt jó ideig holtvágányra került az életút megrajzolása, a közeledő évforduló kapcsán viszont Pál-Ferenczi Gyöngyi, a TÁSZ megbízott igazgatója indítványára a könyv nagy harmóniában és sokak támogatásával nagyon könnyen, nyolc hét alatt született meg. A pódiumbeszélgetés viszont szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt, mivel Nemes Levente december elején kórházi ellátást is igénylő koronavírusfertőzésen esett át.

A stúdióteremben egy igazán oldott, baráti hangulatú beszélgetésre került sor, amelybe belefért az is, hogy időnként a kérdező felgyorsította az emlékezés menetét, hiszen a 60 éves pálya teljes történelmi kontextusa, a színészi pálya fordulópontjainak minden vonatkozása és a megélt érzelmek kinőtték az időkeretet: mert ahogy a könyvben is bevallja Nemes Levente, ő nem egy nosztalgikus, anekdotázó típus, inkább egy „ön-agyonelemző, borzas anarchista”. Tanúsíthatjuk, nem volt egy lehangoló beszélgetés, az önreflexióba sokszor az önirónia rajzolt karakteres vonásokat és a videóbejátszásokból sok nevezetes alakításból, kimagasló sikerből is kóstolót – avagy emlékeztetőt – kaphatott a közönség.

Nagy eseménynek tartom ezt a könyvet azért, amit mond, és azért, aki mondja – idézte találóan Louis Aragont Szebeni Zsuzsa, a könyv megjelenését is támogató Liszt Intézet vezetője, aki azt értékelte, hogy az emlékező Nemes Levente a színháztörténet sok fehér foltját fakítja el. A Nemes Levente című beszélgetőkönyvet a Háromszék Vármegye Kiadó, illetve a Kovászna Megyei Művelődési Központ jelentette meg, az intézménynél megvásárolható 100 lejért.

Fotó: Vargyasi Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük