Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Műemlékvédelmi kiállítással nyitja az ünnepi évet a Haszmann Pál Múzeum

Műemlékvédelmi kiállítással nyitja az ünnepi évet a Haszmann Pál Múzeum Kultúra

Műemlékvédelmi vándortárlat nyílik vasárnap délután a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban. Az „Ideje az építésnek” – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című kiállítás a Teleki László Alapítvány műemlékmentő tevékenységébe nyújt betekintést a Rómer Flóris Terv eredményeinek bemutatásán keresztül.

Hirdetés
Hirdetés

Az Ötvenéves a Haszmann Pál Múzeum ünnepi eseménysorozat részeként mutatják be a műemlékvédelmi vándortárlatot, amelynek méltó helyszíne a késő reneszánsz kori alapokra épült, az 1800-as évekbeli földrengések után átalakított, neoklasszicista stílusjegyeket viselő kúria, a múzeum főépülete.
Az eseményt a házigazda intézmény részéről Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus nyitja meg, a tárlatot Császár Attila, Csíkrákos polgármestere mutatja be. Az ünnepi hangulat megteremtésében közreműködnek a csernátoni furulyások, Szóró Dorina és Gergely Tamás vezetésével.

A tárlat átfogó keresztmetszetet nyújt a Kárpát-medencében mintegy 120 helyszínen megmentett építészeti emlékeknek, nyilván mind az összeset nem tudja bemutatni” – mondta el elöljáróban a vasárnap nyíló kiállításról a házigazda, Dimény-Haszmann Orsolya, külön felhívva arra a figyelmet, hogy a tárlat nem csak a felújítási munkálatokat mutatja be, hanem a műemlékvédelem összetettségére is ráirányítja a figyelmet. Vagyis, hogy nem teljes egészében újítanak fel egy-egy műemlék épületet, hanem beavatkozást végeznek ott, ahol a legsürgetőbb az állapotmegőrzés.

 

btr

A bemutatótablókon a megújult épületek – ezek többsége középkori eredetű egyházi épület – története olvasható, míg másokon azok a munkálatok látszanak, amelyek elvégzése a műemlékvédelmi szempontok szerint leggyakrabban szükségessé vált. A 127 település közül, amelyeken munkálatok zajlottak, jelen kiállítás keretei között 4 erdélyi, 3 kárpátaljai és 1 felvidéki településről kapnak tájékoztatást a látogatók. A pannók gazdag képanyagot, számos információt tartalmaznak – román fordításban is –, végigvezetnek az épületfelmérés, a régészeti ásatások folyamatán, a homlokzatok, tetőszerkezetek, haranglábak, a festett kazettás mennyezetek, egyházi bútorzat felújításán.
A kiállításon a látogatók, kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatnak néhány speciális műemléki munkafolyamatot, virtuálisan felépíthetnek leomlott toronysisakokat, színes mennyezetkazettákat rakhatnak vagy színezhetnek ki az eredetik alapján, és régészkedhetnek is – mutatott rá a muzeológus.
A kiállítás május 15-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között, hétvégén 9-14 óráig.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük