Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Menteni, ami menthető

Menteni, ami menthető Kultúra

Igencsak izgalmasra és érdekesre sikeredett a baróti Tortoma Önképző Kör idei utolsó előadása, melynek meghívottja a dévai Kún-Gazda Gergely helytörténész volt, aki Hunyad megye történelmi értékeiről tartott beszámolót.

Hunyad megyében rengeteg történelmi érték rejtőzik – tudtuk meg mindjárt elöljáróban, valamint azt is, hogy a népességileg Háromszéknél kétszer nagyobb adminisztratív egységnek már csak 2,7%-a magyar, ami egyébként számszerűleg 15 ezer embert jelent; ők az úgynevezett mélyszórványt képviselik. Ez azt jelenti – magyarázta az előadó –, hogy némely településen csupán egy-két magyar ember él.

Érdekességképp említette meg, hogy van olyan települése Hunyad megyének, melyben az ott élő egyetlen magyar emberről az utcát, melyben lakik, str. Ungurului-nak (a Magyar utcájának) nevezték el. A magyarok azonban már a honfoglalás óta jelen vannak itt is, csupán a történelem viszontagságainak köszönhetően csappant meg jelentősen a lélekszámuk.

– Hunyad megyét sújtotta leginkább a török invázió is. A 15–17. századi büntetőhadjáratok rengeteg vérveszteséget okoztak az itteni magyarságnak, amit már lehetetlenség volt később pótolni – magyarázta. 1990 után az előzőleg odatelepített magyarok közül is sokan elhagyták Hunyad megyét, így mára 15 ezren maradtak.

Hirdetés
Hirdetés

A Hunyad megyei épített magyar történelmi értékek közül az előadó beszélt Vajdahunyad váráról, melyben sajnos már egyetlen magyar felirat sem található, de melynek évente több százezer látogatója van. Aztán Déva váráról és a Kendeffy család által épített Kolc váráról is, mely állítólag Verne Gyulát is megihlette a Várkastély a Kárpátokban című regényében. Részleteket tudhattunk meg az est során magyar történelmi személyiségeiről is, mint például a paleontológus Nopcsa Ferencről, akiről Jókai a Szegény gazdagok című regényének egyik alakját, Fekete Álarcot mintázta. Nopcsa emiatt összetűzésbe is keveredett az íróval, még halállal is megfenyegette. Hunyad megyei volt
dr. Torma Zsófia, Kelet-Európa első régésznője is.

Kún-Gazda Gergely előadására elhozta a társszerzésében megjelent Hunyad megyei Magyar Értéktár című könyv első kötetét is.

– Amennyi magyar vonatkozású érték van Hunyad megyében, talán négy kötetet is megér ez a sorozat. Szeretnénk megmutatni a világnak, de a románoknak is ezeket a kincseket. Kevesen vagyunk magyarok Hunyad megyében, de végezzük a dolgunkat, mentjük, ami menthető még – nyugtázta végül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük