Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megújul a vártemplom

Megújul a vártemplom Kultúra

A nagyajtai unitárius templom és az azt övező várfal kétségkívül Erdővidék egyik legimpozánsabb építészeti remeke, mely jelenleg – európai uniós támogatásnak köszönhetően – éppen restaurálás alatt áll. 2021. május végéig nemcsak felújítják kívül-belül a templomot, hanem a várfalat és a bástyákat is.

Hirdetés
Hirdetés

Jelenleg a nyíregyházi Jósa András Múzeum szakembereinek köszönhetően a templombelső régészeti kutatása zajlik a helyszínen. Fekete Levente unitárius lelkész érdeklődésünkre elsőként egy külső ásatási szelvényhez vezetett, ahol a jelenlegi templom falától mintegy két-három méternyi távolságra kőfalak maradványait tárták fel. A feltételezések szerint az egyik fal a régi szentély maradványa lehet, a tőle mintegy méterre fekvő pedig akár egy, a régi templomot övező magasabb védfal is lehetett. Ez a későbbiekben derül ki földradar segítségével.

Bent a templomban mindenütt ásatások nyomai lelhetők fel – emberi maradványokra is bukkantak, amiket visszahantoltak. A tiszteletes szerint a régi cinterem lehetett ott, a szó is egyébként – cimiterium – templom körüli temetkezési helyet jelent. A kereszténység elterjedésével szokás szerint az elhunytakat a templom körüli kertben helyezték örök nyugalomra, mely szokásnak aztán csak Mária Terézia vetett véget a 18. században. Azóta alakultak ki a ma is ismert temetők.

A régi (akkor még) katolikus kőtemplom, melynek maradványait feltárták, Fekete tiszteletes szerint 1350 és 1380 között épülhetett, amikor a faluban már akkor népes közösség élt. Kérdés, hogy korábban volt-e templomuk, és ha igen, hol? E kérdésre csak a további kutatások adhatnak választ. Mint ahogy arra is, hogy vajon mekkora lehet az a freskó, melynek egy részletét a kötelező falkutatás során feltárták a templombelső északi falán, s melynek korát 600-650 évesre becsülték a régészek. Fekete tiszteletes úgy véli, akkora méretű freskó lehet itt is, mint amekkorát a bibarcfalvi református templomban feltártak.

A felújítás teljes költsége 6,5 millió lej, ebből mintegy 300 ezer lejt a helybéli unitárius parókia áll. A költségek fedezéséhez a község polgármesteri hivatala, sőt még a testvértelepülés, Alsónémedi önkormányzata is hozzájárult.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 7., 17:13
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Igen, hála Istennek megkezdődött a felújítást megelőző munkálat: régészet,és a falkép kutatás. Szükségesnek tartom kiegészíteni a potpntosság kedvéért,ahogy pénzbeli támogatást sem Nagyajta sem Alsónémedi Önkormányzatától nem kaptunk. A két polgármester, Bihari Edömér és Vincze József, valamint Páncél Károly képviselő közbenjárására a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt utalt ki az egyházközség kérése alapján pénzbeli támogatást, amiért nagyon -nagyon hálásak vagyunk. Fekete Levente, nagyajtai unitárius lelkész

  • User
    Dátum: 2019. november 7., 18:22
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Örülök, hogy végre elindult valami. Évről évre járok Nagyajtára barátaimmal és mi is reménykedtünk, hogy a folyamatos erőfeszítések meghozzák a gyümölcsét a munkának. Nagyon sok köszönet jár Fekete Levente lelkész úrnak a fáradhatatlan optimizmusáért. Szurkolunk, hogy az erődtemplom visszanyerje a régi fényét. Kitartást és sok szerencsét kívánok. Horváth Károly – Seregélyes