Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megfogyva bár, de törve nem

Megfogyva bár, de törve nem Kultúra

Két év után végre felhőtlenül szórakozhattak Uzon község lakói a hétvégén megrendezett községnapokon, melyeken péntektől vasárnap estig mindenféle ízlést kiszolgáló produkciók születtek. Az ünnepség legjelentősebb mozzanata a felújított uzoni Pünkösti-kúria átadása volt.

Hirdetés
Hirdetés

Ha arra gondolunk, hogy mi az, ami az elmét pallérozza, jókedvre derít, a szépérzéket kényezteti, a barátság érzését vagy éppen a nemzeti öntudatot erősíti, sorolhatnánk a községnapok programjából a néptáncos produkciókat , a fúvószenekarok találkozóját, a tűzijátékot, a felújított Pünkösti-kúria avatóját, ha pedig arra, hogy bizony az evés is egyike a legfőbb örömforrásoknak, akkor nem mehetünk el az óriás kürtőskalács, vagy a főzőverseny mellett. És bár vasárnap délben kis eső ijesztgette a szervezőket, estére, a Homonyik Sándor és Vikidál Gyula koncertjére minden a helyére került.

Mint minden eddigi községnapi rendezvénysorozaton, az uzoni önkormányzat vendégül látta testvértelepülései, az anyaországi Nagykáta és Csorvás küldöttségét. Utóbbi szép ajándékkal lepte meg a katolikus egyházat: Márton Áron püspök mellszobrát hozta adományként, mely egy felemelő közösségi ünnep keretében kerül majd felavatásra.

A községnapok legkiemelkedőbb momentumáról azonban részletesebben is szólnunk kell. Hiszen a most átadott, a XVII. században épült és szépen felújított Pünkösti-kúriába rengeteg munkát fektetett az uzoni polgármesteri hivatal: több próbálkozás után még dr. Ráduly István polgármestersége idején pályázták meg az uniónál a felújítás költségét, 500 ezer eurót. A nyertes pályázattal is rengeteg bonyodalom adódott (a tervező cég egy adott ponton felszívódott), a kivitelezés is kihívásokat tartogatott a szentgyörgyi Ambient cégnek: az épület meglévő falai alá kellett alapozni, mivel a pincét egy méterrel lemélyítették. A padlást, amelynek gyönyörű tartószerkezete részben ma is látható, leszigetelték. Így a régi épület a mai követelményeknek megfelelően lett funkcionális és kellemes otthona az uzoni idősek, a fiatalok és fúvósok egyesületeinek, amelyeknek korábban is itt volt a székhelye.

Az avatóünnepség során Bordás Enikő polgármester és Szabó Annamária alpolgármester a huszárok tisztelgése mellett megkoszorúzták a kúria legkorábbi ismert tulajdonosa, Pünkösti Gergely huszárőrnagy emléktábláját az épület falán, majd a benti tereket is szemügyre vehették a ceremónia résztvevői. A nyugdíjasok kis kiállítással várták őket, no és néhány népdal előadása során azt is megmutatták, belül mennyire fiatalok maradtak.

A tetőtérben kialakított konferenciateremben a volt és jelenlegi községvezető a felújítás bonyodalmas menetéről beszélt, ezt vetített képekkel is szemléltetve. Várallyay Réka művészettörténész megosztotta a Pünkösti-család és a kúria történetére vonatkozó kutatásainak eredményét, majd Jakab István Barna, a megyei tanács alelnöke és a testvértelepülések polgármesterei szóltak a jelenlevőkhöz, Végül Köpe Berta, a Pünkösti család leszármazottja beszélt igen önérzetesen arról, mennyi áldozatot hoztak felmenői azért, hogy nekünk itt hazánk, otthonunk legyen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük