Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Manó & Gregor a nyitottságról

Manó & Gregor a nyitottságról Kultúra

A sepsiszentgyörgyi születésű, Kolozsváron élő Ráduly Botond Manó énekes és Petri Gergő gitáros két éve dolgozik a Manó & Gregor nevű, stílusát tekintve idehaza úttörőnek számító új zenekaruk dalain és a nemrég közzétett a Warm Freeze (Meleg fagy) videóklipje komoly nézettségnek örvend a Youtube zenemegosztón. Manóval és Gergővel egyebek mellett a dal mondanivalójáról, a zenekar létrejöttéről és koncertezésről is beszélgetünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Általában ki írja a dalokat, illetve a szövegeket?

– Manó: Együtt írjuk a nótáinkat. Bár van, hogy az alapötlet külön születik meg, ami a szöveget és a dal koncepcióját illeti, azt együtt gondoljuk ki, a hangszerelésért pedig Gergő felel.

– Miről szól a Warm Freeze (Meleg fagy – szerk.) című dalotok?

– Gergő: A közösségi média hatására az emberek lassan elhidegültek egymástól, erre rájött a járványidőszak is. Sokan otthon magukba zárkóznak, esetleg családjukkal és egy szűk baráti körrel ápolják mindössze a kapcsolatot, nehezen barátkoznak és ismernek meg új embereket… A dallal azt üzenjük, hogy legyenek nyitottak a számukra ismeretlen emberek felé, akkor is, ha azok más nyelvet beszélnek, más kultúrájuk van, merjenek új barátokat szerezni.

– Mi a Manó & Gregor zenekar története?

– Manó: A Manó & Gregor projekt tizenhat év barátság megkoronázása. A kezdeti együttzenélést követően más-más úton építettük karrierünket, azonban egy adott ponton mindketten életünk olyan fejezetéhez érkeztünk, ahol úgy éreztük, együtt könnyebb lesz. Az elmúlt két évben a Warm Freeze-en kívül még tíz dal állt össze, amelyeket már rögzítettük, most meg szép sorjában közzétesszük különféle formában.

– Egyben, CD-n is megjelennek a dalok?

– Gergő: Manapság bevett szokás, hogy külön-külön adják ki a dalokat, majd ezekből a végén összeáll egy lemez. Szóval lemezben gondolkodunk, ám nem a hagyományos módon, a CD majd a végén várható.

– Két év kényszerszünet után ismét lehet koncertezni. A Manó & Gregort hol láthatja a közönség?

– Gergő: Egy olyan időszakban jöttünk ki a dallal, amikor a nyári fesztiválok programja már megvolt, ezért inkább az őszi koncertekre készülünk. Igazi közösséget szeretnénk építeni, például kimegyünk az utcára minden előzetes bejelentés nélkül, és játszunk, hogy minél többen megismerjék a zenénket. Az indie folkot a közönségnek úgy kell elképzelni, mintha tábortűz körül ülve zenélnének, csak ebben az esetben a hangszeresek jobbak.

– Apropó indie folk, a stílus nem igazán elterjedt mifelénk…

– Gergő: Valóban, rajtunk kívül nincs más indie folk zenekar Romániában.

– Mikor várható a következő dal megjelenése?

– Gergő: Előbb a Warm Freeze-nek jelennek meg különféle verziói, kár lenne ugyanis „elsüllyeszteni” azt egy másik dallal úgy, hogy még sokan nem látták az érdeklődők táborából. Szóval legalább három hónapot biztosan kell várni az újabb dalra.

– Kik a Manó & Gregor zenekar további tagjai?

– Manó: A doboknál Szekeres Árpád, basszusgitáron Kis Tamás, Kádár Zoltán János gitáron és buzukin játszik. Újdonságokról a zenekar Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján értesülhetnek a zenekedvelők.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük