Felhívás!

Mágikus realizmus

Mágikus realizmus Kultúra

Gazdag és változatos programmal várja közönségét januárban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata. A decemberben készült A többit már láttad a moziban című új előadásuk mellett a Radu Afrim által írt és rendezett víziószerű vígjáték, az Amikor telihold ragyog a turkáló felett is műsoron lesz, de újra láthatják az érdeklődők a múlt évadban készült Kártyásokat és a válságrepertoár egyik darabját, A sütemények királynőjét is. Ezenkívül A műsor című színházi beszélgetéssorozat online bemutatójára is sor kerül – olvasható a társulat közleményében.

Az új évet az Amikor telihold ragyog a turkáló felett című produkcióval kezdik, melyet ma, január 5-én, illetve 7-én és 8-án, majd a hónap második felében, 23-án és 26-án is játszanak a színház nagytermében, színpadra épített nézőtér előtt, minden alkalommal 19 órától. Az előadás a Radu Afrimtól már megszokott sajátos hangvételű színházi produkciók sorába illeszkedik, akinek jellegzetes stílusát mágikus realizmusnak nevezi a szakma. A történet Golyó turkálójában játszódik, ahol az idő egy helyben áll. A madarak a rádióban laknak, a ruhák életre kelnek, és a ruhák régi tulajdonosainak szellemei is megjelennek, főleg teliholdkor. Ha telihold van, nagy a tét: átkokat kell feloldani, titkokat kell feltárni…

Martin Crimp A többit már láttad a moziban című kortárs darabját Botos Bálint rendezte, aki korábban A társadalom támaszai című előadást vitte színre Sepsiszentgyörgyön. Martin Crimp darabja Euripidész egy kevésbé ismert klasszikus tragédiájának átirata, mely Oidipusz családja történetének egy megrázóan kegyetlen és fájdalmas epizódját meséli el. A rendező mindenkinek ajánlaná ezt a produkciót, akit foglalkoztat, hogy milyen döntéseket hoz a saját életében, és hogy ezek a döntések hogyan hatnak ki a szűk és tág környezetére. Az előadást a nagyszínpadon január 14-én, 16-án és 20-án 19 órától láthatja a közönség.

Ny. V. Gogol Kártyások című komédiáját Zakariás Zalán rendezte az elmúlt évadban, és a színház Kamaratermében játssza a társulat január 17-én, 19-én, 21-én és 27-én 19 órától. Gogolt több méltatója is minden idők egyik legnagyobb humoristájának tekinti, ő teremtette meg az orosz irodalomban a vígjáték műfaját. A Kártyások valójában az emberi ravaszság, képmutatás, mindennapi átveréseink világáról szól. A pénz körül mindig is voltak, vannak, lesznek csalások, és ha az ember a könnyű, gyors anyagi haszonszerzés ingoványos talajára téved, soha nem tudja, hogy mire számíthat.

Pintér Béla A sütemények királynője című darabjából a nyáron készített előadást a Tamási Áron társulata Pálffy Tibor rendezésében a Múzeumkertben. Egyike volt ez annak a három felolvasószínházi előadásnak, amelyekkel a színházak bezárása után szabadtéren várták a közönséget. Az egyenetlen, fák közé berendezett színpadon egy olyan család életébe nyerhettünk betekintést, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt súlyos kereszteket cipelnek. Vagyis pontosan úgy élnek, mint közülünk sokan… A felújított előadást a nagyteremben láthatják az érdeklődők január 31-én 19 órától.

Mindezek mellett Kónya-Ütő Bence irányításával online bemutatják A műsor című színházi beszélgetéssorozatot is január folyamán. A produkció kettős célból jött létre: egyrészt azért, hogy színészeinket jobban megismerhesse a közönség, másrészt pedig, hogy a jelenlegi vírushelyzetben valami igazán hiteles, erre a helyzetre adaptált produkciót kínáljanak a nézőiknek.
Január 20-án egy újabb előadás próbái is elkezdődnek a Tamási Áron Színházban: az Életigen című előadást Kiliti Krisztián rendezi, aki a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős, rendező-szakos hallgatója, és akinek ez lesz az első munkája Sepsiszentgyörgyön. (TÁSZ-közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.