Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lovon csiszolódnak emberré

Lovon csiszolódnak emberré Kultúra

Nagy elégtétellel szolgál a kezdeményezőknek a kőröspataki tehetségprogram, amelynek keretében a falu több gyermekét – leginkább a hátrányos helyzetű roma közösségből kikerülőket, de magyarokat is – sikerült arra a szintre juttatni, hogy országos versenyeken helytálljanak, sőt nyerjenek. A programot lebonyolító Kálnoky Alapítvány részéről a tehetséggondozást szívügyének érző Kálnoky Anna grófné tekintette át a sikerhez vezető hosszú utat.

– Öt éve, 2016-ban alapoztuk meg ezt a programot, amikor a Máltai Lovagrend nagykövetével, gróf Franz Salmmal meglátogattuk a kőröspataki cigány közösséget – tért ki a kezdetekre Kálnoky Anna.

Látva a télidőben is mezítláb futkorászó gyermekeket, megfogalmazódott az ötlet, hogy tenni kellene értük valamit oly módon, hogy meglévő erősségeiket fejleszszék. És mivel adott volt a grófi lovarda, arra jutottak, hogy egy válogatást szerveznek a lovastornában legtehetségesebbnek ígérkezők kiválasztására.
– Felmértük a Kálnoky Ludmilla-iskola minden diákját, több mint 140-et. Mozgásukat, egyensúlyérzéküket figyeltük. Legtehetségesebbnek néhány cigány gyermek bizonyult, ők szabadabban mozogtak a lovon. A 12 kiválasztottal kezdtünk el foglalkozni, közülük hárman, akik a kezdetekkor 9–10 évesek voltak, szeptember végén a kurtapataki országos voltizs-bajnokságon kitartó munka után birtokba vették a dobogót. A 15 éves Sánta Dénes első (román bajnok lett), a 14 éves Ruzsa Magor második, testvére, a 16 éves Ruzsa Attila harmadik helyezést ért el.

Hirdetés
Hirdetés

A 2016-tól eltelt öt évben a program is kibővült, a falubeli iskolásoknak a Máltai Szeretetszolgálat támogatásával a Kálnokyak sokféle kézműves foglalkozást (szövést, nemezelést, fa- és üvegfestést, rajzot), emellett zenei fejlesztést is tartottak, miközben a lovastornában is foglalkoztatták őket. Idén 35 gyermek járt a tevékenységekre, ezek közül a mostani járványidőszakban csak a szabadtéri lovastorna tartja magát. Közben azonban külföldre is eljutottak a gyermekekkel, a legügyesebbekkel versenyeken vettek részt.

– Miközben a legjobbak közösségük példaképeivé válnak, nő önbizalmuk, koncentrációs képességük, szakmai alázatuk, de a lóval bánás „más” módját is átadhatják környezetükben – sorolta a nyereségeket Kálnoky Anna. Az eredmények annak is köszönhetők, hogy olyan oktatókat sikerült a programba bevonni, akik tudták motiválni, fejleszteni a gyerekeket: a lovardában Ambrus Szabolcs és Kádár Barna edzők foglalkoztak velük, támogatta őket a falubeli iskola igazgatónője, Váncsa Eszter tornatanárnő is. Értékelik ugyanakkor a szaktanácsadóként közreműködő Balázs Bence tevékenységét is (ő Magyarország lovastorna-bajnoka).

Az alapítvány kezdeményezésére 2018-ban a Puskás Tivadar Szakközépiskolában belovagló osztályt indítottak, és ebben megtalálták a helyüket a kőröspataki lovardában iskolázódott tehetségek is, Sánta Dénes, Bogyor Csaba és Ruzsa Attila az idei kilencedik osztály tagjai. A lovászosztály egyébként tavaly is, idén is megtelt, és mindkét évfolyamban ott vannak a cigány gyerekek, akik általában azért nem tanulnak tovább középiskolában, mert félnek a környezetváltozástól – magyarázta az eredményeket elégtétellel nyugtázó grófné.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük