Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Louvre: nyílik a Leonardo-kiállítás

Louvre: nyílik a Leonardo-kiállítás Kultúra

Utolsó simítások a párizsi Louvre-ban, ahol csütörtökön nagyszabású kiállítás nyílik Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából.

Hirdetés
Hirdetés

A reneszánsz mester mintegy 160 alkotása, festmények, szobrok, levelek, rajzok kerültek egy kiállítótérbe. Érdekesség, hogy a 10, eredetileg is Louvre Múzeumban tárolt Leonardo-festmény közül a legismertebb, a Mona Lisa – amit naponta 30 ezren néznek meg – nincs a jubileumi kiállítás darabjai között, mert a kurátorok nem akarják kockáztatni a tárlat túlzsúfoltságát. A kiállítás többi darabját más intézményektől kölcsönözték ki.

A hónap elejéig bizonytalan volt Leonardo 1490-es híres rajza, a Vitruvius-tanulmány, az emberi test méretarányainak, tükörírással írt elemzésének érkezése. Először az előző olasz kormány, a Salvini-kabinet akadékoskodott. Majd olasz örökségvédők támadták meg a párizsi múzeum és az olasz kulturális minisztérium között létrejött kölcsönszerződést. Amit a bíróság a múlt héten elutasított. (Cserébe Olaszország a Louvre-ban kiállított Raffaello-műveket fog kölcsön kapni, amelyeket jövő márciustól mutatnának be Rómában.)

– A Vitruvius-tanulmány Leonardo da Vinci legismertebb rajza, így megértem velencei kollégáimat, hogy eleinte nagyon aggódtak; hiszen egy darab papírról van szó – mondta el a kiállítás kurátora. Végül minden jól alakult, a szakértők rendkívül jó állapotúnak ítélték a papírt, ezután Velencéből Párizsba lehetett szállítani. És a két fél, Franciaország és Olaszország között is létrejött az együttműködés. Most nagyon boldogok vagyunk. Boldogok, hogy itt látható a kiállításunkon – teszi hozzá Vincent Delieuvin.

Leonardo da Vinci – miután patrónusa elhunyt – elhagyta szülővárosát, és utolsó éveit, a francia király vendégeként, az uralkodó egyik Loire-völgyi kastélyában élte le 1519 májusában bekövetkezett haláláig.

A 2020. február 24-én záruló tárlat kizárólag online, előre megváltott, konkrét időpontra szóló jeggyel lesz látogatható.

(euronews/kultúra)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük