Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Le kell bontani a falakat!

Le kell bontani a falakat! Kultúra

Az egymással és magunkkal való megbékélés jegyében szervezték meg az idei ökumenikus imahetet, mely Sepsiszentgyörgyön január 15-én kezdődött, és 22-én ért véget. Az estéről estére más-más gyülekezet templomában megismétlődő közös áhítaton minden alkalommal vendéglelkész tolmácsolta Isten üzenetét, és fogalmazta meg saját gondolatait a megbékélésről, ugyanis ez képezte az imahét témáját.

Első alkalommal a belvárosi református templomban találkoztak a magyar történelmi egyházak papjai, valamint Sepsiszentgyörgy hívő népe. Itt Zelenák József evangélikus lelkész-esperes arra figyelmeztetett, hogy a krisztusi szeretet elfogadása olyan hajtóerővé válhat, amely megosztottságunk ellenére is megbékélésre és egymás elfogadására serkent minket.
Következő este a Krisztus király római katolikus templomban Incze Zsolt református lelkész elmélkedett az általunk gőgösen felhúzott és minket egymástól elválasztó falak lebontásának lehetőségeiről. Véleménye szerint pedig ezt csak az igazság erejével, alázatosan és irgalmasságot gyakorolva, valamint bűnbocsánatért esedezve tehetjük meg.
Másnap a szemerjai református templomban Dávid György katolikus plébános hirdetett igét. Ennek során a rajtunk egyre jobban elhatalmasodó bűnöktől való megszabadulás, az egymással való szembenézés, a közöttünk, általunk kiásott mély árkok betemetése és a másikhoz való közeledés szükségességére hívta fel a figyelmet.
Szerdán a Szent Gellért római katolikus templomban székelyruhába öltözött fiatalok fogadták az odaérkezőket. Vajon akarja-e Isten, hogy az ember megfeledkezzen és elfeledkezzen minden hibás döntéséről és bűnéről? – tette fel a költői kérdést Papp Attila református lelkész. „Isten a Szentírásban is közel száz alkalommal szólít fel arra, hogy emlékezzünk. Kötelességünk tehát a múltra emlékezni, de nem a megbélyegzés, hanem az elkövetett hibákból történő tanulás és jó példák követésének a nemes szándékával. Mert, ha ekképpen cselekszünk, akkor előbb-utóbb a valós megbékélés is bekövetkezik” – vélekedett.
Csütörtökön a református vártemplom szolgált a közös imádság színhelyéül, ahol Benedek Róbert Károly katolikus segédlelkész szólt a jelenlévőkhöz, pénteken az unitárius templomban gyűltek össze a hívek, hogy meghallgassák Szabó Lajos katolikus kanonok-plébános lélekhez szóló szavait, míg szombaton Kovács István unitárius lelkész-közügyigazgató volt az igehirdető a Szent József római katolikus plébániatemplomban.
Az ökumenikus imahét, mely Sepsiszentgyörgyön imanyolcaddá kerekedett, vasárnap az evangélikus templomban ért véget, ahol Bucsi Zsolt református lelkész értelmezte a kijelölt alapigét. Itt egy perc néma főhajtással az olaszországi buszbalesetben elhunyt magyarországi áldozatokról is megemlékeztek. Az immár hagyományossá vált esti gyűjtést ezúttal egy leukémiában szenvedő, VII. osztályos tanuló anyagi me

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük