Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kulturális ajánló – frissítve

Kulturális ajánló – frissítve Kultúra

Kiállítás

Március 9-én, csütörtökön 18 órától a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kihelyezett Tagozatán Azok a csodálatos nők címmel nyílik fotókiállítás. A tárlat azon székelyföldi, valamint a nagyvilágban sikeres életutat bejárt nők egy részét hivatott bemutatni, akiknek tudása, tehetsége és rátermettsége példaértékű. Olyan nőket mutat be, mint Marie Curie, a radioaktivitás úttörő kutatója, Rosalind Franklin angol kémikus, Edith Stein filozófus, Coco Chanel divattervező és üzletasszony, Egerszegi Krisztina, az egyetlen ötszörös egyéni olimpiai bajnok úszónő. Olyan székelyföldi büszkeségek is szerepelnek, mint a zágoni születésű tornászcsillag Szabó Kati, a négyszeres olimpiai bajnok és árvák védelmezője, báró Szentkereszty Stefánia, a sepsiszentgyörgyi származású Ledán Eszter, a Bécsi Állami Operaház szólistája, táncosa, valamint a csíkszeredai olimpikon, a síző Miklós Edit. A kiállítást bemutatja Nagy Péter ötletgazda, a Márton Áron Tehetséggondozó Központ nevelője. Köszöntőt mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, dr. Csák László, a BBTE Sepsiszentgyörgyi Kihelyezett Tagozatán a közigazgatás szak koordinátora, valamint Tamás Mária, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének képviselője. A beszédeket követően bemutatják a zenés összeállítással egybekötött, tudós nők életét bemutató Igen-nem című előadást is.

 

Színház

A sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház március 9-én, csütörtökön 19 órától a Háromszék Táncstúdióban A lecke című előadást játssza. Rendező-koreográfus: Arcadie Rusu.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház március 10-én, pénteken 18 órától és 12-én, vasárnap 19 órától Pintér Béla Gyévuska c, darabját játssza a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel), rendező: Hegymegi Máté (korhatár: 14+).

 

Kiállítás

Március 10-én, pénteken 18 órakor a kovásznai művelődési káz kiállítótermében kerül sor Para Mária „Metaforák” című textil kiállításának megnyitójára. Megnyitó beszédet mond: Gazda József műkritikus. Közreműködnek: Bibó Balázs, Demes Judit és Somodi Ágota diákok (Kőrösi Csoma Sándor Líceum). Házigazda: Konnát Rita kulturális referens

Para Mária tagja a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetségének. Alkotásait számos közös tárlaton tekinthette meg a művészetkedvelő közönség, Egyéni kiállításokkal Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán mutatkozott be. A tárlat április 29-ig látogatható.

 

Művész Mozi

  1. március 9. – Csütörtök

 

16:00 – 101 Dalmát kiskutya – magyarul beszélő amerikai rajzfilm, 79 perc (AG)

16:30 – 101 Dalmát kiskutya – románul beszélő amerikai rajzfilm, 79 perc (AG)

17:30 – Lamborghini – román feliratos olasz életrajzi film, 97 perc (AP-12)

18:00 – Asterix és Obelix: A Középső Birodalom – román feliratos francia vígjáték, 111 perc (AG)

19:15 – Magic Mike utolsó tánca – román feliratos amerikai filmdráma, 106 perc (N-15)

21:15 – A gép – magyarul beszélő amerikai-angol akció-kalandfilm, thriller, 107 perc (N-15)

 

Koncert – Az ének története 6.

Az Árkosi Kulturális Központ és a  Plugor Sándor Művészeti Líceum magánének szakos tanárai nagyszabású koncertsorozatot indítottak az ének történetének bemutatására, amely átível a kezdetektől napjainkig az opera- és a dalirodalom állomásain és az ünnepekhez kötött énekes repertoáron. A koncertsorozatok kapcsán preklasszikus, klasszikus, romantikus, verista, nemzeti iskolák operaáriáit, operettet, musicalt, klasszikus, romantikus, nemzeti iskolák dalait hallhatja a közönség, sőt a többszólamúság, az énekegyüttesek, kórusok műveiből is ízelítőt kaphat. A koncertsorozat ötletgazdája és művészeti vezetője: Sebestyén-Lázár Enikő.

Március 14-én, kedden 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében sor kerül a sorozat ötödik koncertjére: A magyar nemzet hazafias énekei – ének- és oboakoncert. Előadók a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai: Sebestyén-Lázár Enikő – szoprán, Babos Margit – szoprán, Opra Kitti Fruzsina – szoprán, Oláh Badi Alpár – tenor és Barabás Lajos – tenor. Zongorakíséret: Kőmíves Bokor Zsuzsa. Hangszeres meghívott vendég: Dobra Beáta – oboa.

Műsoron: Vincze Zsigmond, Kacsóh Pongrác, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Erkel Ferenc, Lehár Ferenc, Buday Dénes, Egressy Béni és Mihalik Kálmán művei.

A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén, Olt utca 6 sz. naponta 9–15 óra között (tel: 0267 373 651).
Egy jegy ára 20 lej.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük