Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közös értékteremtés

Közös értékteremtés Kultúra

Ötödik alkalommal ítélték oda a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által alapított Háromszék Kultúrájáért díjat, amelyet idén Nina Tînțar szociológus, szakíró kapott, így érthető, hogy az elismerést most nem a magyar, hanem a román kultúra napja tiszteletére tartott rendezvényen adták át.

A Mihai Eminescu születésnapján szervezett programoknak az Árkosi Művelődési Központ adott otthont vasárnap. A délutáni eseménysor kettős könyvbemutatóval kezdődött, a Kovászna Megyei Művelődési Központ gondozásában jelent meg egy, a Romulus Cioflec életét és tevékenységét bemutató album, valamint az árapataki származású író eddig kéziratban elérhető, Răspîntia című politikai komédiája. Igazi meglepetésként érte Nina Tînțar szociológust, szakírót, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársát, hogy a megye kulturális intézményeinek felterjesztésére idén ő kapta meg a Háromszék Kultúrájáért díjat. Az elismerést Tamás Sándor megyetanácselnök adta át, aki hangsúlyozta, a kultúra tudja feloldani azt az ellentmondásos helyzetet, hogy míg a magyarság Romániában kisebbség, Székelyföldön a román közösség került kisebbségbe. Több olyan emberre van szükség, mint Nina Tînțar, aki a párbeszéd, nyitottság híve, aki példamutató, értékteremtő munkájával a román és magyar kultúrát, a megye egész közösségét szolgálja, emelte ki a tanácselnök.
Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a Kovászna megyei kulturális élet szürke eminenciásának nevezte Nina Țînțart, aki szakmai hozzáértéssel, empátiával, felelősségteljesen vesz részt a különböző projektekben. Nemcsak a román kultúra számos területén tájékozott, hanem érdeklődéssel figyeli és segíti a magyar kortárs kultúra történéseit is, számára az interkulturalitás nem elmélet, hanem élő fogalom, fogalmazott a könyvtárigazgató.
A megyei önkormányzat és a Kovászna Megyei Művelődési Központ díját 2013-ban alapították, elsőként Szilágyi Zsolt tenor vehette át, majd 2014-ben Gazda József író, 2015-ben a Kosztándi művészházaspár, az elmúlt évben pedig Egyed Ákos történész kapta. Az idei díjazott a rá jellemző szerénységgel köszönte meg az elismerést, mint fogalmazott, ő csak egyszerű kulturális hivatalnok, aki segíteni szokott ott, ahol úgy érzi, érdemes és szükséges. Sokan árulónak tartják, mert nem hajlandó csak azért valamit megszervezni, hogy meglegyen, megvannak a maga kritériumai, és azokból nem enged, hangsúlyozta Nina Țînțar.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük