Felhívás!

Terítéken az iskolahálózat átszervezése

Terítéken az iskolahálózat átszervezése Kovászna megye

Régebbi, és egyre akutabbá váló gondja a városvezetésnek a központi iskolák zsúfoltsága, illetve a városnegyedi iskolák lassú és folyamatos elnéptelenedése. Ennek a gondnak a megoldására is, de ennél átfogóbb tanulmány elkészítésére hirdetett 2016 szeptemberében licitet az önkormányzat, és ennek következtetéseit tegnap szakmai ülésen tárták azok elé, akiket érintene az ebben javasolt megoldás.

A konzultatív jellegű ülésen azt a javaslatot vitatták meg, hogy a Mikes Kelemen líceum és a Székely Mikó Kollégium elemi tagozatait, amelyek most egy külön épületben működnek, a nem kielégítő körülmények okán 2018 szeptemberétől átköltöztetnék a Kós Károly szakközépiskola épületébe, amely túl nagy a benne tanuló pár gyermeknek.
Az ülés kezdetén a tanulmány készítésében közreműködő Keresztély Irma volt főtanfelügyelő, Szőcs Levente egyetemi tanár és Brassai László pszichológus mutatta be következtetéseit. Demonstrálták, hogy az utóbbi 5 évben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a gyermeklétszám, ehhez képest túlméretezett az iskolahálózat. Rövid időn belül a jelenlegi iskolák – a központiakon kívül – fenntarthatatlanok lennének, ezért a városi önkormányzat az átszervezésen gondolkodik.
A továbbiakban Antal Árpád polgármester hat pontban foglalta össze, miért is lenne indokolt létrehozni ezt az új iskolát, megtartva az elemi oktatói gárdát mindkét jelenlegi tanintézményből: felvételit lehetne szervezni ötödikbe, így a legjobbaknak a megye egész területéről lehetőségük lenne a fejlődésre, a diákoknak a sokkal nagyobb udvaron jelentősen megnövekedne a mozgástere, a Kós Károly épülete jobban megközelíthető, megoldódna a jelenlegi akut parkolási gond, illetve talán az se baj, ha kicsik és középiskolások nem egy udvaron játszanak.
– Nagyon sok bonyodalmat okoz továbbá egy épületben működtetni két intézményt, kezdve a termek elosztásától a rongálásokért való felelősségig nagyon sok minden szülhet vitát – tette hozzá Sztakics Éva alpolgármester.
Bár a mikeses és a mikós tanítónők is az évek során sokat panaszkodtak, olykor pedig a szülők panaszát tolmácsolták a szűkös terek, a nem megfelelő sportterem, a kevés illemhely, a kicsi Mikó előtti veszélyes átjáró miatt, úgy tűnik, most mindenki félti a katedráját, a tantermeknek a korszerű felszerelését, amire rádolgoztak (a Kaufland olimpián nyertek például interaktív táblákat sok iskolán kívüli tevékenység megszervezésével), de az iskolák szellemiségét is megcsonkítva látják. Azt is szóvá tették, töretlenebb egy intézményben a gyermek fejlődése, ha elsőtől nyolcadikig egy közösségbe jár, és elég trauma a nyolcadikos abszolváló vizsga, nem kell már a negyedikest is egy ilyen komoly megmérettetéssel sanyargatni.
A gyűlés végére a résztvevők abban egyetértettek, hogy az elemi osztályok jelenlegi körülményei valóban nem a legjobbak, a költözés hasznos és indokolt lenne, a jelenlegi intézményi keret megőrzésével.
A Kós Károly szakközépiskola épületében jelentős belső átalakítások szükségesek, a városvezetés uniós forrásokból szeretné kivitelezni, továbbá korszerű felszereléssel is ellátná az új iskolát.
Az elemi osztályok átköltöztetésével megüresedő épületbe a Puskás Tivadar szakközépiskola keretében működő egészségügyi posztliceális oktatást költöztetnék át, akár önállósítva is azt. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.