A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Terítéken az iskolahálózat átszervezése

Terítéken az iskolahálózat átszervezése Kovászna megye

Régebbi, és egyre akutabbá váló gondja a városvezetésnek a központi iskolák zsúfoltsága, illetve a városnegyedi iskolák lassú és folyamatos elnéptelenedése. Ennek a gondnak a megoldására is, de ennél átfogóbb tanulmány elkészítésére hirdetett 2016 szeptemberében licitet az önkormányzat, és ennek következtetéseit tegnap szakmai ülésen tárták azok elé, akiket érintene az ebben javasolt megoldás.

A konzultatív jellegű ülésen azt a javaslatot vitatták meg, hogy a Mikes Kelemen líceum és a Székely Mikó Kollégium elemi tagozatait, amelyek most egy külön épületben működnek, a nem kielégítő körülmények okán 2018 szeptemberétől átköltöztetnék a Kós Károly szakközépiskola épületébe, amely túl nagy a benne tanuló pár gyermeknek.
Az ülés kezdetén a tanulmány készítésében közreműködő Keresztély Irma volt főtanfelügyelő, Szőcs Levente egyetemi tanár és Brassai László pszichológus mutatta be következtetéseit. Demonstrálták, hogy az utóbbi 5 évben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a gyermeklétszám, ehhez képest túlméretezett az iskolahálózat. Rövid időn belül a jelenlegi iskolák – a központiakon kívül – fenntarthatatlanok lennének, ezért a városi önkormányzat az átszervezésen gondolkodik.
A továbbiakban Antal Árpád polgármester hat pontban foglalta össze, miért is lenne indokolt létrehozni ezt az új iskolát, megtartva az elemi oktatói gárdát mindkét jelenlegi tanintézményből: felvételit lehetne szervezni ötödikbe, így a legjobbaknak a megye egész területéről lehetőségük lenne a fejlődésre, a diákoknak a sokkal nagyobb udvaron jelentősen megnövekedne a mozgástere, a Kós Károly épülete jobban megközelíthető, megoldódna a jelenlegi akut parkolási gond, illetve talán az se baj, ha kicsik és középiskolások nem egy udvaron játszanak.
– Nagyon sok bonyodalmat okoz továbbá egy épületben működtetni két intézményt, kezdve a termek elosztásától a rongálásokért való felelősségig nagyon sok minden szülhet vitát – tette hozzá Sztakics Éva alpolgármester.
Bár a mikeses és a mikós tanítónők is az évek során sokat panaszkodtak, olykor pedig a szülők panaszát tolmácsolták a szűkös terek, a nem megfelelő sportterem, a kevés illemhely, a kicsi Mikó előtti veszélyes átjáró miatt, úgy tűnik, most mindenki félti a katedráját, a tantermeknek a korszerű felszerelését, amire rádolgoztak (a Kaufland olimpián nyertek például interaktív táblákat sok iskolán kívüli tevékenység megszervezésével), de az iskolák szellemiségét is megcsonkítva látják. Azt is szóvá tették, töretlenebb egy intézményben a gyermek fejlődése, ha elsőtől nyolcadikig egy közösségbe jár, és elég trauma a nyolcadikos abszolváló vizsga, nem kell már a negyedikest is egy ilyen komoly megmérettetéssel sanyargatni.
A gyűlés végére a résztvevők abban egyetértettek, hogy az elemi osztályok jelenlegi körülményei valóban nem a legjobbak, a költözés hasznos és indokolt lenne, a jelenlegi intézményi keret megőrzésével.
A Kós Károly szakközépiskola épületében jelentős belső átalakítások szükségesek, a városvezetés uniós forrásokból szeretné kivitelezni, továbbá korszerű felszereléssel is ellátná az új iskolát.
Az elemi osztályok átköltöztetésével megüresedő épületbe a Puskás Tivadar szakközépiskola keretében működő egészségügyi posztliceális oktatást költöztetnék át, akár önállósítva is azt. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.