Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Környezetbarát esküvők

Környezetbarát esküvők Kultúra

A kialakult helyzet után nemsokára ismét beköszönt az esküvőszezon, ha nem is nagy létszámban, de jó látni, hogy nem csak a világ és a trendek változnak évről évre, hanem a hozzáállásunk is. Napjainkban egyre többen próbálnak odafigyelni arra, hogy a lagzi környezetbarát legyen. Pap Eszter Edinával, a Dreamy Wedding esküvőszervező iroda tulajdonosával beszélgettünk arról, hogy mire kell figyelnünk egy esküvő megszervezésénél.

– Egyre többen próbálnak odafigyelni arra, hogy a lagzi környezetbarát legyen. Hogyan vélekedik erről, fontosnak tartja?

– A hétköznapjaimat is igyekszem környezettudatosan élni, így a munkám során is ezt az elvet követem. Nehéz teljesen környezetbarát esküvőt szervezni, de már az is egy jó lépés, ha a templomból kilépve a lufi- vagy lampioneregetés, galamb- vagy pillangóröptetés helyett a buborékfújást választjuk.

Köszönőajándékként kiültethető virágot, vagy helyi méhésztől vásárolt mézet szoktam ajánlani az ifjú párnak. Szintén előnyös, ha svédasztalt, süti- és gyümölcspultot használunk, hiszen segít a pazarlás csökkentésében, ráadásul költséghatékony. Ugyanez igaz arra a megoldásra is, mikor nem a vendégek asztalára zsúfoljuk a dekorációba is belerondító italokat, hanem egy nyitott bárt alakítunk ki. Minden esküvő során figyelembe vesszük a vegetáriánus és vegán vendégek igényeit is, így csökkentve a hústartalmú menük számát. Örülök, hogy nálunk is egyre több pár nyitott az újra, a különlegesre.

– Mire kell figyelnie a házasulandó párnak? Mit tartalmaz az esküvő szervezésekor a tennivaló lista?

– Nagyon hosszú lista ez. Az esküvő stílusának kialakítása, az ehhez jól passzoló szolgáltatók megtalálása, és az időponttal történő összehangolása sem kis feladat, de a szervezésben tapasztalatlan párnak főként az esküvő előtti hetekben jöhet a „hidegzuhany”, amikor számos nem várt problémával találkoznak, és mindezt úgy kell megoldaniuk, hogy közben a menyasszony, vőlegény szerepüket is élvezni tudják. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a házasulandó pár legfontosabb tennivalója, hogy találjon egy megbízható szervezőt. Sokan a szervezővel járó plusz kiadásoktól tartanak, azonban mi előre meghatározott, korrekt díjjal dolgozunk, emellett költséghatékony ötletekkel segítjük a párt, így ezzel gyakran ki is spóroljuk nekik a szervezési díjat.

Hirdetés
Hirdetés

– Hogyan válasszunk meghívót, hogy ökobarát legyen?

– Mint az élet számos más területén, itt is fontosnak tartjuk, hogy helyi termelőtől vásároljunk, és minőségit. Habár az előre legyártott, tucatárunak számító sablonmeghívók aprópénzbe kerülnek, nagyon gyakran csalódást okozhatnak, nem beszélve arról, hogy a szállítási procedúra miatt korántsem tekinthetőek környezetbarátnak. Ehelyett már nálunk is vannak profi, esküvői meghívók készítésére szakosodott tervezők, akik teljes mértékben személyre szabják a meghívót, a menükártyát és az ültetési rendet, a betűtípustól a dizájnon keresztül egészen a papírtípusig mindent a pár választhat ki, saját monogramot terveztethet, ami az esküvő más elemein is megjelenik majd. Ha pedig környezetbarát megoldást szeretnénk, készíttethetjük mindezt újrahasznosított papírból.

– A díszítést miképpen oldja meg, mivel szeret dolgozni? Figyel a környezettudatosságra ezen a téren is?

– A dekorálást mindig profi dekoratőr segítségével végzem. Ez a házasulandó párra nézve azért előnyös, mert a szervezési szolgáltatást külön is igénybe veheti, nem „köteles” a szervezéssel együtt az általam kínált dekorációt is megvásárolnia. A dekorálás során élő virágokkal dolgozunk, de dekoráltunk már kövek és szőlővenyige felhasználásával is. Olyan dekorációelemeket vásárolunk, amelyek lehetőleg műanyagmentesek, és többször is felhasználhatóak. Akkor is törekszünk a környezettudatosságra, ha műanyag dekorációelemekre van igény, egy közelgő keresztelő esetében például léggömböket használunk, de hélium helyett többször is felhasználható pálcikákra tesszük a lufikat, így elérve azt a hatást, amit a héliummal felfújt, lebegő lufi kelt.

– Mi most a divatszín, milyen elemeket használnak az elemek díszítésekor?

– Idén a kék hódít, ami jól mutat ezüst vagy arany árnyalatokkal, de a klasszikus fehérrel is kombinálható. Ugyanakkor nem szükséges az épp aktuális trendet követnünk, a kiválasztott színeknek elsősorban a helyszínhez, az esküvő stílusához és a pár ízléséhez kell igazodnia. Munkám során az egyik legfontosabb dolognak azt tartom, hogy az esküvőnek legyen egy jól kialakított arculata, minden találjon mindennel, azaz az esküvő minden, legapróbb eleme harmonizáljon egymással.

– Mi a kedvenc idézete, amit jó szívvel ajánl az ifjú pár számára (akár a meghívóra)?

– Minden szerelmi történet egyedi. A párnak kell megtalálnia azt az idézetet, ami szerelmüket leginkább szimbolizálja, ami kifejezi mindazt, amit egymás iránt éreznek, esetleg szerelmük egy bizonyos állomásához, eseményéhez, egy szép vagy vicces történethez köthető.

– Újraindult az esküvőszezon, vannak már foglalások?

– Igen, lassan kezdjük látni a fényt az alagút végén. Már jövőre is vannak foglalásaink, és az idei esküvőinket is toltuk egy évvel, úgyhogy a 2021-es év pörgősnek ígérkezik. Ugyanakkor lehetőségünk adódott egy Kézdivásárhelytől több száz kilométerre lévő esküvő megszervezésére is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások