Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kodály-emlékkiállítás a múzeumban

Kodály-emlékkiállítás a múzeumban Kultúra

Hétfőn a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban Örvendjen az egész világ! mottóval megnyitották a jövő év január 6-ig látogatható Kodály-emlékkiállítást.

Az eseményen megjelent érdeklődőket Dimény Attila múzeumigazgató köszöntötte. „Kodály születésének 135,. halálának 50. évfordulója kapcsán készült egy vándorkiállítás, amely Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója révén eljutott hozzánk is. A háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató által és róla írt kiadványokat, szerzeményeit tartalmazó hanghordozókat és ritka dokumentumokat láthatnak itt a tárlatlátogatók”.

Szebeni Zsuzsa elmondta, muzeológus volt, így tudja, milyen az, ha egy kiállítás elindul vándorútjára, és a kurátor nem tudja már gondozni. „Sajnos, ez esetben ennek egyik oka az, hogy Ittzés Mihály zenepedagógus tavaly elhunyt. Viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy felesége kiválogatta azokat az anyagokat, aminek köszönhetően első ízben Kézdivásárhelyen megtekinthető a kiegészített kiállítás”, fejtette ki. Kodály érdemeit sorolva kiemelte, hogy az ő és Bartók Béla nyomán sikerült a zenében azt a reformot véghezvinni, amit a képzőművészetben nem sikerült olyan energikusan megvalósítani, hogy visszanyúltak a gyökerekhez, és ezt a módszert az egész világon elterjesztették.

A folytatásban a Fórika Balázs kántor, karnagy vezette kantai Szentháromság-templom énekkara és a Cantus Kamarakórus különleges Kodály-műsorral készült az eseményre: előbbi a Stabat Matert, egy orgonakísérettel előadott adventi éneket, a Miatyánkot és az Ének Szent István királyhoz című mű rövidített változatát énekelte, míg utóbbi A szép énekszó múzsájához és az Esti dal előadásával érdemelte ki a jelenlévők tapsát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük