Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kilenc kiállítást rendeznek

Kilenc kiállítást rendeznek Kultúra

Tavaly több mint tízezer látogatója volt a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum állandó és időszakos kiállításainak, osztotta meg lapunkkal dr. Dimény Attila intézményvezető.

– Sikeres évünk volt tavaly, amikor 10.224-en tekintették meg intézményünk állandó és időszakos tárlatait – fejtette ki beszélgetésünk elején dr. Dimény Attila. Hozzátette, az utóbbi évekhez hasonlóan a hazai látogatók aránya növekvőben van. „Több mint hatezer hazai látogató lépte át intézményünk küszöbét, köztük mintegy 2500 helyi érdeklődő, utóbbiakat elsősorban a rendezvények és az időszakos tárlatok vonzották”. 2019-ben hat képzőművészeti, illetve egy szakmai kiállítást, három előadást, öt könyvbemutatót és egy konferenciát rendeztek a céhtörténeti múzeumban.

Hirdetés
Hirdetés

Az állandó és időszakos kiállításokhoz kötődnek a Dimény Erika múzeumpedagógus által a ’90-es évek vége óta vezetett foglalkozások, melyeknek köszönhetően évről évre növekszik a múzeumlátogató diákok száma. „A hét programot felölelő negyvenöt múzeumpedagógiai foglalkozásnak mintegy ezer, zömében helyi résztvevője volt. Ezekre idén is szeretettel várjuk az érdeklődőket, előzetes jelentkezést követően” –, hangsúlyozta az intézményvezető. A múzeumon kívüli tevékenységek között az érdeklődőknek bemutatták a fényképészet interaktív módon történő megismerésére lehetőséget nyújtó Napfény-műtermet, emellett temetősétákat rendeztek, melyek során a régi református temetőben nyugvó nagyjaink életpályáját elevenítették fel. „Ezek továbbra is igényelhetők, szívesen állunk csoportok rendelkezésére”.

Idén a foglalkozások mellett kilenc kiállítást tervez az intézmény, ezek közül Para Mária Háromszéki tájak és textilreliefek című tárlatát ma 18 órakor nyitják meg. Februárban történelmi zászlókiállítást rendeznének, ezt a tervek szerint március 8-án a hagyományos ünnepi tárlat követi, májusban a Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatának évzáró kiállítása, júniusban a Muravidéki Baráti Kör zománcművészeti kiállítása, júliusban az Incitato művésztábor záró kiállítása, augusztusban színháztörténeti bábkiállítás, októberben II. Rákóczi Ferenc-emlékkiállítás, majd novemberben a Borbély Sándor-emlékkiállítás zárja a sort. „Emellett egy Coroi Artur-könyvbemutatót is tervezünk áprilisban”, hangsúlyozta az intézményvezető, hozzátéve, az április–május időszakban felújítanák a földszinti kiállítótermeket, illetve az állandó kiállításokat is korszerűsítenék.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük