Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Imatized Sepsiszentgyörgyön

Imatized Sepsiszentgyörgyön Kultúra

Ebben az esztendőben huszonegyedik alkalommal hívják Sepsiszentgyörgy plébánosai és lelkészei közös esti imádságra, töltekezésre, valamint gondolkodásra a keresztényeket, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül, együtt éljék meg és értelmezzék az isteni üzenetet.

Az immár hagyományosan január közepe táján kezdődő, és az évek során imatizeddé kerekedett együttlét alatt Isten szolgái és a hívek betekintést nyernek egymás közösségeinek hitéletébe.

Az imahetek története az 1740 körüli évekre vezethető vissza, amikor Skóciában említenek egy Észak-Amerikából indult pünkösdi mozgalmat, amely a minden keresztény egyházzal közös imádkozást tűzte ki céljául. Londonban pedig 1846-ban 50 felekezet 921 küldötte megalakítja az Evangéliumi Alianszt, amely elhatározza, hogy minden év első teljes hetében imahetet rendeznek a Krisztusban hívők egységéért. Az első, Paul Wattson katolikus pap által kezdeményezett imanyolcadot 1908-ban tartották meg.
Az idei ökumenikus imahét jelmondatát a Máltán és a hozzá tartozó Gozó szigetén tevékenykedő keresztény egyházak választották az Apostolok Cselekedeteiből (28, 2), és így szól: „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk.”

Máltán február 10-én nemzeti ünnep keretében emlékeznek meg Szent Pál apostol hajótörésének évfordulójáról (Kr. u. 60), és olvassák fel a most kijelölt igeszakaszt, így köszönvén meg a keresztény hitnek a szigeten való megjelenését. A szerencsétlenség időpontjában ugyanis a szigeten pogányok éltek, akik befogadták Pált és hajótörött társait. Ők pedig elfogadták a segítséget és vendégszeretetet, és cserébe Jézus Krisztus általuk hordozott szeretetéből, hitéből és mindebből fakadó reménységéből nyújtottak át, amely a lakosság szívében és lelkében jó táptalajra talált.

Hirdetés
Hirdetés

Ennek a kölcsönös be- és elfogadásnak a lehetőségét teremti meg a kereszténység ökumenéje, amelynek gyakorlására most ismét alkalom nyílik. Sepsiszentgyörgyön az egyetemes imatized az idén január 17–26. között zajlik. Pénteken a Gyöngyvirág utcai református templomban Hajdú János római katolikus esperes-plébános tolmácsolja a Szentírás tanítását, 18-án, szombaton pedig a római katolikus Szent Benedek-templomban Incze Zsolt-György református esperes-lelkipásztor. Január 19-én, vasárnap a szemerjai református templomban Kovács István unitárius lelkipásztor, 20-án, hétfőn a Krisztus király templomban Pap Attila református lelkipásztor szolgál. Január 21-én, kedden az evangélikus templomban Takács Dezső római katolikus plébános tart ökumenikus istentiszteletet, 22-én, szerdán a vártemplomban Zelenák József evangélikus lelkipásztor. Január 23-án, csütörtökön a Szent Gellért-templomban Bucsi Zsolt Tamás református lelkipásztor hirdeti az igét, 24-én, pénteken a belvárosi református templomban Dávid György római katolikus plébános, 25-én, szombaton a Szent József-templomban pedig Bancea Gábor református lelkipásztor. Az imatized 26-án, vasárnap zárul az unitárius templomban, ahol Szabó Lajos római katolikus kanonok mond szentbeszédet. Mindegyik alkalom 18 órától kezdődik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük