Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két évtized illusztrációi a Napsugár és a Szivárvány kiállításán

Két évtized illusztrációi a Napsugár és a Szivárvány kiállításán Kultúra

Harmincegy képzőművész több mint kilencven munkája tekinthető meg a Koloratúra című kiállításon, amelyet kedden délután nyitottak meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében. A tárlat a Napsugár és Szivárvány gyermekirodalmi lapokban 2000 és 2023 között megjelent illusztrációkból merít, változatos technikával készült alkotásokat tárva a közönség elé. A megnyitón László Noémi főszerkesztő és Bak Sára képszerkesztő is jelen volt.

Hirdetés
Hirdetés

„A gyerekeknek éppúgy szükségük van a művészetre, a versekre és zenére, mint a szeretetre, az ételre, a friss levegőre és a játékra” – idézte Philip Pullman angol regényírót megnyitó beszédében Dimény Erika múzeumpedagógus, kiemelve, hogy ugyanebben a szellemben szolgálja kis olvasóit a Napsugár és a Szivárvány folyóirat mindenkori szerkesztősége is, „tudatosan vállalva a sajátos erdélyi hagyományainkban gyökerező nyelvi és képi világunk alakítását és népszerűsítését”.

A múzeum munkatársa személyes élményein keresztül mutatta be a két gyereklaphoz fűződő kapcsolatát, felelevenítve, hogy iskolás korában jobban szerette a Napsugárból felhagyott házi feladatot, mint a tankönyvit, később pedig személyesen is volt alkalma megismerkedni a szerkesztőség több tagjával. „Egyre több író, költő, szerkesztő, képzőművész vált hús-vér valósággá, életünk részévé, így sokkal közelibb, emberibb, szerethetőbb lett a kapcsolat a lappal is” – fogalmazott.

A tárlatot Dimény Erika múzeumpedagógus nyitotta meg. Fotó: Farkas Áron

Hozzátette, akkor tudatosult benne igazán a folyóiratok értéke, amikor azok gyermekei kezébe kerültek és ők is megszerették azokat. „Attól meleg a Napsugár, hogy személyes kapcsolatokon alapul. Szerkesztői, alkotói és olvasótáboruk egy közösséget, egy nagy családot alkot. És az ember a hozzá közelebbieknek a tőle telhető legjobbat kívánja adni, kínálni, igaz ez szövegre és vizuális hatásokra is” – mondta Dimény Erika.

Kiemelte, az idők során szakmai kapcsolat is kialakult a kézdivásárhelyi múzeum és a kolozsvári szerkesztőség között. Éveken keresztül a céhes városbéli intézmény ingyenes látogatása volt a lap által szerkesztett versenyek egyik díja, a 2010-es években a múzeumban kiállított Zuszsi és Andris babák ihlették a Napsugár hátsó oldaláról kivágható népviseleteket, ugyanakkor a lapokban megjelenő tartalmakat alkalmanként a múzeumpedagógiai foglalkozások során is felhasználják. „Amikor meghirdették a Koloratúra vándorkiállítást, rögtön kapcsolatba léptünk a szerkesztőséggel, jelezve nekik, hogy szívesen látnánk Kézdivásárhelyen is” – osztotta meg a hallgatósággal a múzeumpedagógus.

„A sikeres illusztráció a bátrak műfaja”

László Noémi főszerkesztő elmondta, igaz ugyan, hogy a Napsugárt és a Szivárványt Kolozsváron szerkesztik, azonban a lappáros összefogja az Erdélyben magyarul olvasó és tanuló gyermekeket, illetve pedagógusokat. „Úgy érzem, hogy ez a lapoknak a legfontosabb feladata amellett, hogy műhelyként támogatják a gyermekeknek író, illetve a gyermekeknek rajzoló alkotóművészeket” – hangsúlyozta.

„Ez a két gyermekirodalmi lap segített az elmúlt 50-60 évben képnyelvre fordítani mindazt az értékes magyar verset és mesét, amit a mindenkori kortárs gyermekek számára írtak a mindenkori kortárs, Erdélyben élő magyar írók és költők” – húzta alá a főszerkesztő. Hozzátette, az alkotok az idők során számos különböző technikát használtak munkáik elkészítéséhez: rajzoltak, festettek, kollázst készítettek, az utóbbi években pedig már digitális illusztrációk is megjelentek a lapban.

László Noémi főszerkesztő a gyermeklapok küldetéséről és a tárlat anyagáról beszélt. Fotó: Farkas Áron

Elhangzott, a Koloratúrát 2023 szeptemberében indították útjára a kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeum segítségével, és már kezdetben vándorkiállításként képzelték el, ennek nyomán jutott el több erdélyi város után Kézdivásárhelyre is. Kihangsúlyozta, a tárlat igazi erénye az az interaktivitás lehetősége, ezért kimondottan ajánlják óvodai és iskolai csoportok számára, akik múzeumpedagógiai foglalkozások révén ismerkedhetnek meg a falakon elhelyezett alkotásokkal.

„A sikeres illusztráció a bátrak műfaja, azoké, akik tudják, hogy a jó képnek a szövegtől el kell rugaszkodnia, és azoké, akik ugyanakkor ismerik a határt, amin túllépve a kép az ihlető szövegtől már elszakad” – idézett zárásként a Koloratúra katalógusából László Noémi.

A tárlat május 12-ig látogatható, ez idő alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokra kerül sor az intézményben, a nagyobb diákok pedig lehetőségük lesz kipróbálni magukat illusztrátorként. A programokról az Incze László Céhtörténeti Múzeum Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

A kiállításon változatos technikával készült illusztrációk láthatók. Fotó: Farkas Áron

Fotó: Farkas Áron

A kiállítótérben a gyermeklapok korábbi lapszámai is lapozgathatók. Fotó: Farkas Áron

Fotó: Farkas Áron

Fotó: Farkas Áron

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük