Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kalandregény a szabadságharcról

Kalandregény a szabadságharcról Kultúra

Köpecen és Baróton is bemutatta Erdélyi szabadságharc 1848-49 című regényét Hover Zsolt magyargyerőmonostori (Kolozs megye) református lelkész, akinek ez már a negyedik műve a történelmi műfajban.

Hirdetés
Hirdetés

Mint mesélte, a könyvben az erdélyi ember szemszögéből elevenednek meg a szabadságharc eseményei fiktív, kitalált főszereplő révén, azonban minden, amit leírt, megtörtént eseményeken alapul. A baróti, végül szabad beszélgetéssé átalakult bemutatón a szabadságharc számos aspektusáról esett szó, többek között a köpeci vérengzésről is, mely odáig fajult, hogy már maguk az osztrákok is megelégelték – hangzott el.

A kalandregény története Zsibón kezdődik, és ott is végződik, ahol a világosi fegyverletétel után tizenkét nappal Kazinczy Lajos honvédezredes megadja magát. Őt is kivégzik, ő lett a tizenötödik aradi vértanú. Az újságíró szakot is végző lelkész az erdélyi vallásszabadságról fog írni legközelebb – mondta, de a II. világháború éveiben Erdélyben történtek is foglalkoztatják, „lehet, ezekből az eseményekből is könyv születik” – vallotta be a hallgatóság érdeklődésére.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük