Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A V4-ek legjobb természetfotóiból

A V4-ek legjobb természetfotóiból Kultúra

Az oltási igazolványhoz kötött belépés miatt megszokott közönségének felével nyílt meg szerdán a sepsiszentgyörgyi vadászati múzeumban az a természetfotó-kiállítás, melyet a visegrádi együttműködés tagországai (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) legjobb természetfotósainak munkáiból állítottak össze.

Hirdetés
Hirdetés

Az esemény apropója, hogy a V4 szövetség soros elnöki tisztségét július 1-jétől Magyarország tölti be, ezt a tényt pedig a kulturális együttműködés felmutatásával is hangsúlyozni szeretné az anyaország, ahogy a megnyitón részt vevő Tóth László csíkszeredai főkonzul elmondta.

– A Balti-tengertől Gemencig, az Őrségtől Ojtozig terjedő területet irigylésre méltó élőhely- és fajgazdagság jellemzi, ez pedig nem véletlen, hanem a többszáz éves vadgazdálkodási és vadászati hagyománynak és gyakorlatnak tulajdonítható. Ennek köszönhetően mondható el, hogy „egyek vagyunk a természettel” – mondta a házigazda szerepében Demeter János múzeumigazgató, utalva az alig véget ért budapesti vadászati világkiállítás címére (Egy a természettel).

A megnyitón szintén jelen levő Antal Árpád, Sepsiszentgyörgyi polgármester szerint az erdélyi magyarság lélekben úgy érezheti, Erdély is a V4 tagja. Ez a fotókon is látszik abból, hogy bármelyikük készülhetett volna e régióban is. De hangsúlyozta azt a politikai tényt is, hogy „amíg a V4 tagországai együtt gondolkodnak és együttműködnek, mi is biztonságban lehetünk itt, biztosak lehetünk abban, hogy a nekünk fontos értékeket képviselni fogják.”

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja a kiállítás létrejöttének folyamatáról szólva elmondta, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium a járvány utáni újraindulásra fókuszálva hozta létre e természetfotó kiállítást, azt ugyanis egy zöld, környezetbarát módon képzelik el. Ugyanakkor szeretnék a székelyföldi magyarság figyelmét is ráirányítani a V4-ek szövetségére, ennek jelentőségére, annál is inkább, hogy ez történelmünkbe igen mélyen beágyazott, egy 1335-ös királytalálkozóig nyúlik vissza: az akkori cseh, lengyel és magyar királyok (Luxemburgi János, Nagy Kázmér, Róbert Károly) Visegrádon írták alá az egyezséget, amelynek következtében országaik jelentős gazdasági fejlődésen mentek keresztül.

1991. február 25-én Visegrádon az akkori miniszterelnökök, Antal József, Vaclav Havel és Lech Walesa szövetkeztek azért, hogy a demokratikus átmenetet sikerrel valósítsa meg e térség, és ezt sikeresen teljesítette is. 2004 után ez a kapcsolódás szorosabb lett, és új célokat fogalmaztak meg a tagországok, az együttműködést is kiszélesítették, azóta is több szinten gyümölcsözik. A V4-es országok együttvéve erős európai hatalmat jelentenek, a térség népesség tekintetében európai 3., gazdasági erejét tekintve a világ 17. legnagyobb gazdasága lehetne, gazdasági növekedése kétszerese, munkanélkülisége fele az unió átlagának, ilyen erővel a háta mögött nagyon jól tudja érdekeit érvényesíteni.

Azonban a V4-es országok új szövetségeseket is keresnek. Magyarország Románia irányába is tesz lépéseket, miután ez már Szerbia felé megtörtént egy történelmileg hasonlóan terhelt múlt után.

– E kibővített kelet-európai térség csak közös fellépéssel, munkával lehet sikeres, erre predesztinál a történelmi múlt, az egy földrajzi-geopolitikai térségben való létezés – mondta Tóth László főkonzul.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások