Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jutalmazzák az olvasókat

Jutalmazzák az olvasókat Kultúra

Fontosnak tartja a helyi szerzők műveinek népszerűsítését a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, az intézményben fiatal kölcsönzőkből sincs hiány – de persze mindig törekednek az olvasói kör szélesítésére. Vántsa Judit igazgatónővel beszélgettünk.

Értékes könyvjutalmat sorsolt ki pár napja az intézmény azok között, akik decemberben iratkoztak be vagy újították meg a könyvtári tagságukat, elsősorban helyi szerzők köteteit, de figyeltek arra is, hogy ha gyerek nyer, életkorának megfelelő olvasnivalót kapjon. A szerencse a következőknek kedvezett: Lukács-Paizs Hunor Borcsa János Örökségem című könyvét vihette haza, Fejér Gabriella Fekete Vince Szárnyvonal című versgyűjteményét, Szvoboda Katalin szintén Fekete Vince Vak visszhang című verseskötetét, Bakk Sarolta az előbb is említett szerző Vargaváros című kötetét, végül Bardocz Huba Kriza János Csinos vitéz című népmesegyűjteményét lapozhatja.

Népszerűségét bizonyítja, hogy már 13. éve fut a „vak ajándék” című játék, amelyet sokan már novembertől várnak. Lényege, hogy az olvasók karácsony előtt „látatlanban” választhatnak egy-egy kötetet, a becsomagolt könyvről csak otthon derül ki, hogy pontosan mit is emeltek ki a kosárból. Sejteni annyit lehet, hogy szépirodalmat vehetnek majd a kezükbe, illetve frissen kiadott könyvet, hiszen éppen ez a lényeg: kimozdítani a „rutinból” az olvasókat, mivel sokan akaratlanul is ráállnak egy műfajra, legyen az krimi, romantikus történetek vagy szakirodalom. Idén kérdőívet is találhattak a „vak ajándék”-kötetekben a könyvtárlátogatók, amelyet január 30-áig várnak vissza kitöltve; aki névvel teszi ezt, részt vesz egy újabb könyvsorsoláson – hívta fel a figyelmet Vántsa Judit igazgatónő.

Megtudtuk azt is, télen érezhetően megugrik a könyvtár látogatottsága, az ünnepekkel járó szabadnapokon igyekszenek „pótolni”, az évszakkal jár a „bekuckózás” igénye. Másik ilyen időszak a nyári vakáció, ami szintén a több szabadidővel magyarázható.

Hirdetés
Hirdetés

És hogy melyek azok a kötetek, szerzők, akikre legtöbben kíváncsiak voltak? Az intézmény két összesítést is készített, a legnépszerűbb írók közül az első tíz a következő: Bartos Erika, Leiner Laura, Berg Judit, Borsa Brown, Danielle Steel, Tea Stilton, Liane Schneider, Fábián Janka, Jeff Kinney és Geronimo Stilton, tehát az ő könyveiket kölcsönözték ki legtöbbször az elmúlt évben. Néhány helyezéssel hátrább, de még mindig az élmezőnyben feltűnő magyar szerzők például Lőrincz L. László, Wass Albert, Szabó Magda, Jókai Mór, Benedek Elek.

A legtöbbször kikölcsönzött egyes kötetek: A Szent Johanna gimi (Leiner Laura), Thomas, a gőzmozdony (Wilbert Awdry), Az Arab lánya (Borsa Brown), Alma; A sötét birodalom (Berg Judit), A Pál utcai fiúk (Molnár Ferenc), Rumini (Berg Judit), Az osztály vesztese (Wéber Anikó), Az Arab (Borsa Brown), Az arany ember (Jókai Mór), Maradj velem; Iskolák versenye (Leiner Laura).

Ami a szépen felújított könyvtár épületén idén várható fejlesztéseket illeti, egy dolog van hátra: az akadálymentesítés. Mozgáskorlátozottak számára feljárót, mosdót alakítanak ki, vakok és gyengén látók tájékozódását is különleges segítő rendszer teszi majd lehetővé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük