Hirdetés
Hirdetés

Orban: Románia minden feltételt teljesít a schengeni övezethez való csatlakozáshoz

Orban: Románia minden feltételt teljesít a schengeni övezethez való csatlakozáshoz Románia

Románia a schengeni csatlakozás összes kitételét teljesíti, jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök Brüsszelben, Románia állandó EU-s képviseletének székhelyén, miután találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Hirdetés
Hirdetés

Orban sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a tárgyalások során érintették Románia schengeni övezethez való csatlakozásának kérdését is. “Ismételten megfogalmaztam, hogy álláspontunk szerint Románia minden feltételt teljesít a schengeni övezethez való csatlakozáshoz” – jelentette ki a miniszterelnök, aki úgy értékelte, hogy úgy az Európai Bizottság, mint az Európai Parlament részéről megvan a támogatás Románia schengeni csatlakozásához.

A kormányfő ugyanakkor arról is beszélt, hogy nem minden döntéshozó tényező támogatja Romániát ebben a célkitűzésében, de “határozott lépéseket fognak tenni” annak érdekében, hogy jobb belátásra bírják a csatlakozás ellenzőit. “Lépéseket kell még tennünk, hogy konszenzus alakuljon ki az Európai Tanácson belül” – fogalmazott.

Ludovic Orban kormányfő három napos látogatáson volt Brüsszelben, ahol több európai vezető politikussal folytatott megbeszéléseket.

“Az MCV lezárása attól függ, hogy mi Romániában mit teszünk”

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárása attól függ, hogy mi Romániában mit teszünk, jelentette ki Ludovic Orban kormányfő a Románia brüsszeli állandó képviseleténél tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) helyzetéről nem beszélt az európai vezetőkkel.

“Ami az MCV-t illeti, biztosítottam őket arról, hogy eleget fogunk tenni a zárójelentésben javasoltaknak, és Románia be fogja tartani az európai standardokat az igazságszolgáltatás terén” – mondta a kormányfő.

Az MCV lezárása Romániától függ, szögezte le Orban.

“Az Európai Bizottság tudja, hogy egy pozitív változás történt Bukarestben (a kormányzás szintjén – szerk. megj.), de végül is az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus lezárása attól függ, hogy mi mit teszünk Romániában” – sommázta a kormányfő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük