Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jól sikerült a gombanap

Jól sikerült a gombanap Kultúra

A szombat reggeli kellemes napsütésben népes csapat indult a László Kálmán Gombászegyesület által meghirdetett sugásfürdői gombásztúrára, és a Székely Nemzeti Múzeum kertjében megrendezett folytatásra is sokan kíváncsiak voltak. Ezen a napon minden a gombáról szólt, a főszerepet a csiperke játszotta.

Hirdetés
Hirdetés

Hagyományos rendezvénye a gombanap a gombászegyesületnek, várják is a tagok, a természetjárók, hogy együtt valami újat tanulhassanak, jó közösségben fedezzenek fel különlegesebb, ritkább példányokat, szedjék tele kosaraikat, majd eszegessenek a gombás finomságokból. A túrát idén Sebestyén Lajos gombaszakértő zenetanár vezette, a közel ötvenfős csapat legfiatalabbika egy hároméves gyerek volt.

Délre a megéhezett gombászókat a múzeumkertben várták, ahol a Park és a Bástya vendéglők által elkészített gombás ételek kerültek terítékre: rántott őzlábgomba, gombás rizs és paprikás, ez utóbbiak csiperkéből. Közben folyt az ilyenkor kötelező programpontnak számító gombakiállítás megrendezése is. Mennyiségileg ugyan nem volt jelentős a nap termése, de mintegy száz fajt sikerült azonosítani, felcímkézni.

A művészet is mindig részét képezte a gombanapnak, most Filip Ignác és fia szórakoztatta a közönséget nemcsak furulyajátékkal, hanem a fúvós hangszerek családjának prezentálásával is. Ezután Zsigmond Győző egyesületi elnök előadását hallgathatták meg a csiperkéről, amely talán a legismertebb a laikusok számára is.

A gombaszakértő azonban sok újdonságot tudott mondani róla. Sokan franciás nevén, sampinyonként emlegetik, mert termesztése Franciaországból terjedt el, ahol ez a név mindközönségesen csak „gombát” jelent. Körülbelül 300 féle csiperkefajt ismer a szakirodalom, legtöbbjük ehető. A vidékünkön ismert fajok májustól novemberig teremnek, de akár otthon, az udvarban vagy a trágyadomb körül is lehet kísérletezni a termesztéssel, gazdasági jelentősége a kétspórás csiperkének van, amelynek termesztése azonban odafigyelést igényel. Olyan kuriózumokat is elárult az előadó, hogy az ízletes csiperke a betont is képes feltörni.

Írásos feljegyzésekben 1584-ben bukkan fel először, Carolus Clusius említi a „csöpörkét”, de a Cseperke női nevet már 1228-ban lejegyezték, sőt akkor igen kedvelt, népszerű név volt, ami egyértelműen jelzi a gomba megbecsülését, elismertségét. Azt bizonyosan kevesen tudják, hogy a népi gyógyászatban száraz köhögés, légzési elégtelenség kezelésére használják, de ha erre lenne is más alternatívájuk, azt jó megjegyezni, hogy a gomba kalapjáról a bőrt nem kell lehúzni elkészítése előtt, mert abban van a legtöbb vitamin.

A rendezvény alatt a Vinczeffy Orsolya és Bartha Zonga múzeumpedagógusok a gyermekeknek tartottak kreatív foglalkozásokat. Közben a László Kálmán Gombászegyesület által kiadott Moeszia folyóiratot, gombás falinaptárt, gombás kártyát és csészét lehetett vásárolni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük