Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jandó Jenő évtizedei

Jandó Jenő évtizedei Kultúra

A világhírű zongoraművész február elsején töltötte hetvenedik születésnapját. Ez a név, lehet, nem sok olvasónak mond sokat. Ám akinek mond valamit, abban felelevenedhetnek az emlékek, s ha büszkék vagyunk arra, hogy annak idején Bartók Béla ellátogatott Sepsiszentgyörgyre, nagyon sikeres koncertje is volt, s a háromszékiek nem is felejtették el a nagy művész idelátogatásából fakadó örömüket. Ő már világhírű művész volt, amikor megtisztelte jelenlétével az ittenieket.

Hirdetés
Hirdetés

Nos, miért is a Jandó Jenő emlegetése éppen Bartók kapcsán? Avagy inkább mondjam úgy, hogy Jandó Jenő kapcsán szólhatunk Bartókról? Ez is állja a helyét. S nekünk, akik megismerhettük, kezet rázhattunk az utóbbi évtizedek egyik legelismertebb, világszerte ismert és ünnepelt zongoraművészével a kezdet kezdetén, ma is élményként elevenedik meg az a forró este, amikor az akkor még alig húszéves, zeneakadémiás ifjú művész zongorajátékának tapsolhattunk. Már túl volt néhány, ifjú tehetségeknek kijáró rangos elismerésen, díjon, de azért mi úgy hittük, s ma is úgy tartjuk, itt, Sepsiszentgyörgyön mutatkozott be művészi pályája első, nagyon megtapsolt önálló, félórányira kerekedett műsorával.

A hangszer nem volt ragyogó állapotban, talán az egyetlen, ember elé való zongora volt akkor Sepsiszentgyörgyön, úgy emlékszem, azt is a színház kölcsönözte valakitől, de tény, hogy a nagy termet zsúfolásig megtöltő, főleg diákokból álló közönség a legrangosabb előadóművészt látta benne. S aki így látta, nem csalódott.

Az éppen most hetvenedik életévét betöltött Jandó Jenő nagyon messzire  eljutott, az ütött-kopott zongorától Liszt Ferenc saját zongorájáig, s az ő keze alatt a Liszt-zongorán lemezre játszott egy bő Liszt-válogatást. Aki a családját ismeri, tudja, ez esetben tényleg nem esett messze az alma a fájától. Édesapja a nálunk is nagyon tisztelt zenetanár és zeneszerző, ugyancsak Jandó Jenő, aki Pécsről idevezetett leánykórusával többször is melengette szívünket, édesanyja koncertpianista volt, felesége pedig a budapesti Operaház kedvelt operaénekese.

Hármunknak – Péter Albertnek, Dancs Árpádnak és nekem – abban a megtiszteltetésben volt részünk évekkel később, hogy meghívót küldtek a Brassóban tervezett egyéni koncertjére. Édesapja kísérte el, s könnyezte végig a brassói közönség roppant meleg ünneplését, amelyet mi öten aztán az egyik rangos brassói vendéglőben idéztünk fel. A fogyasztás az ő zsebére ment, a nem kevés tiszteletdíjból. Ez a brassói találkozás is arra sarkallt, hogy próbáljuk nyomon követni pályáját, amelynek lenyűgöző állomáshelyeit felsorolni is nehéz. Egyik legnagyobb vállalkozása a japánok felkérésére ott, Japánban valósult meg (legalábbis így hallottam): lemezre zongorázta Bartók Béla összes zongoraművét.

A világhírű zenepedagógus és zongoraművész, Kadosa Pál tanítványaként, évfolyamtársaival együtt, akik ugyancsak a zongora világhírű virtuózai lettek –Kocsis Zoltán, Kurtág György, Ránki Dezső, Schiff András, Kiss Gyula –, a magyar zeneművészet ragyogó csillagává emelkedett. Bartóktól indultunk el, Jandó Jenőnél kötöttünk ki. Jandó Jenő is, mint Bartók Béla, bár egészen fiatalon, megerősítette bennünk azt a meggyőződésünket, hogy zenében, különösen zongorában a magyar előadóművészet képes a legnagyobb varázslatokra is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 18., 10:34
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Jandó Jenö édesapja kiváló tanár volt,a Weininger családdal való ismeretség kapcsán minden megtett Weininger Andor Bauhaus müvész rehabilitásáert.Weininger Andor testvére Margit volt Jandó Jenö elsö és meghatározó tanárnöje, Bartók Béla tanitványa.
    Jandó Jenö ma is sokat tesz a magyar kulturáért.Szinte mindenkit támogat.

    A nagyszerü cikkért elismerés, üdv: Prof. Dr. em Josef Makovitzky (Uni Heidelberg und Freiburg/Br)