Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Istenből merítenek erőt

Istenből merítenek erőt Kultúra

Bár a Diakónia Keresz­­tyén Alapítvány gyermek és családsegítő szolgálatának fókuszában nagyrészt a gyermekek állnak, a karácsony apropóján az idősek felé fordult az alapítvány munkatársainak figyelme. Az ágazat vezetőjét, Torma Verát a jól sikerült akció után a jövőre vonatkozó tervekről is kifaggattuk.

A Diakóniának jól működő, az egész megyére kiterjedő otthoni idősgondozó szolgálata ugyan sok esetben a beteg és magányos öregek lelki jóllétére is gondol, de ez nem jelenti azt, hogy az ünnepek alatt ne nyomasztaná az időseket a ritka percek meg nem oszthatóságának súlya. – Még a családban élő idősekre is kevés idő jut, döbbentem rá karácsonyra készülődvén, ki tudja, meddig vannak még itt velünk… – vallott Torma Vera kezdeményezésének indíttatásáról. – Ezért indítottam el a Szeretetmanó akciónkat, amelynek keretében arra biztattam elsősorban a gyermekeket, de a felnőtteket is, hogy látogassanak meg öregeket, ajándékozzák meg őket, beszélgessenek el velük, és egy közös fényképet töltsenek fel a közösségi oldalra is.

Tizenegy településről érkeztek fényképek 91 személytől, akik 60 idősnek szereztek örömteli perceket a figyelmükkel. És szinte semmibe nem került… Kilyénből, Köpecről, Bodokról, Bitáról, Csernátonból, Nagyajtáról, Vargyasról több óvodás és kisiskolás szeretetmanó-csoport ment látogatóba, de néhány felnőtt is beszállt az akcióba. A résztvevőknél többen helyeselték a kezdeményezést, de úgy tűnik, városon nehezebben találnak egymásra az emberek, és idejükből is nehezebben szakítanak… A gyermekcsoportok között januárban egy, a kőröspataki Írisz-táborban eltöltendő hétvégi, kétnapos táborozást sorsolnak ki.
Ami az idei évi terveket illeti, ismét a jövőt jelentő fiatalságra koncentrálódik az alapítvány családsegítőinek figyelme.

Hirdetés
Hirdetés

– Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a megyében, sőt az országban minden gyermek számára hozzáférhető legyen a délutáni oktatás – mondta Torma Vera. – Ezért a munkatársak öt másik civil szervezettel társulva lobbiznak az ügy előmozdításáért.

2020 újdonsága, hogy szintén a HEKS-szel (Svájci protestáns egyházak szövetségével) partnerségben 60 nyolcadikosnak és 12 végzős szakiskolásnak indítanak pályaválasztási tanácsadást, főleg a nagy túlélőharcban hátránnyal indulóknak: a Gödri Ferenc-, illetve a speciális iskola diákjainak. Idén januárban elkezdi a munkát velük egy pszichológus és egy személyzetis szakember.

– Végül, de nem utolsósorban, a cigánymisszióban szeretnénk előbbre lépni – árulta el a gyermek- és családsegítő ágazat vezetője. – Ez a projekt egy másfajta gyülekezeti szolgálat elindításáról szól, amely a protestáns egyházak közreműködésével valósulna meg, illetve ott, ahol más felekezetű cigányközösségek vannak, ökumenikus alkalmakon lehetne erről szó. Minden a lelkészek nyitottságán múlik, egyelőre öt településen indulna. Magyarországi tapasztalt kollégáink készek folyamatos módszertani támogatást nyújtani. Mi is sok felkészítőn részt vettünk, a magunk során mi is segítenénk a missziós munkát felvállaló lelkészeket. Megtartó erő lehet, ha nem a saját kultúránkat próbáljuk a roma közösségekre ráerőszakolni, hanem egy általuk is befogadható kereszténységet mutatunk fel.

A nehéz munkához az imából merítenek erőt, ez védi a segítőket a kiégés ellen. – Én tudom, hogy csak eszköz vagyok, a munkát tulajdonképpen Isten végzi el – mondta meggyőződéssel Torma Vera.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük