Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen volt a régi Sepsiszentgyörgy (5.)

Ilyen volt a régi Sepsiszentgyörgy (5.) Kultúra

A Gr. Bălan tábornok sugárútnak a Csíki utca sarkától a Híd utcáig terjedő szakasza a múlt század elejéig a Vásármező, majd a Gábor Áron tér, végül a zöldségpiac 1938 évi odaköltözése után a Vásártér nevet viselte. Míg a déli oldalon levő épületek csak kisebb átalakításokon mentek át, és csak néhányat (a munkaügyi hivatal helyén állókat) bontottak le, addig az északi sor arculata az évtizedek folyamán teljesen megváltozott, amint az alábbiakban látni fogjuk. A mellékelt helyszínrajz ezt hivatott magyarázni.

Hirdetés
Hirdetés

A Csíki utca sarkától a kelet felé nézve egy, a ’70-es években készült felvételen balról a 105-ös tömbházat, jobbról a volt Vásártér mára már részben átalakított és azóta új tulajdonosokkal bíró családi házait látjuk. A kép hátterében a mai Mikes Kelemen és Híd utcák elágazásánál levő egykori házakat látjuk, szemben Váncsa János házával. Itt ma az újonnan nyitott Gr.Bălan- (1989 előtt 1944.augusztus 23.)sugárút mentén emelt tömbházsor húzódik. (1.kép)

A Csíki utca sarkán állt a feltételezhetően a francia háborúk idején (1814-1815) felhúzott Bálház. A város leggazdagabb családjának két tagja, Daczó József és János építtették. Pénzkereseti célból létesült, haszonbérbe adva kocsma, lakószobák, táncterem volt a terebélyes épületben. 1826. február 12-én itt tartották az első sepsiszentgyörgyi műkedvelő vendég színielőadást, hogy aztán az elkövetkezendő években a vándorszínész-társulatok előadásai itt rendszeressé váljanak. A 19. század közepén katonai laktanya, majd katonai kórház, a múlt század elejétől vendégfogadó, a kommunizmus éveiben távolsági autóbusz állomás. 1965-ben bontották le (2-3. kép).

A Bálház mellett volt a fapiac. Itt emelkedett egy toronyszerű faépítmény, a tűzoltó mászóház, mely(b)en a város önkéntes tűzoltósága nem egy alkalommal népes közönség előtt végezte gyakorlatait. Itt rendezték az évente sorra kerülő tűzoltóünnepséget is. Molnár István 1883-ban készített fényképe egy tűzoltósági gyakorlatot örökített meg (4. kép).

A 18. század közepére tehető a fapiactól északkeletre, az ún. Kőházkertben,  a  Daczó család népi barokk stílus ú udvarházának építé­se, melyet a lakosság Daczó-kúria néven ismert. Orbán Balázsnak még sikerült lefényképeznie eredeti alakjában (5. kép),  későbbi átépítése so­rán klasszicista jelleget kapott (6. kép).

Az épületben 1880-ban Potsa József főispán kezdeményezésére női ipariskola nyitotta meg kapuját. A kúria mellett épült hosszú, földszintes gazdasági épület 1892-től adott otthont az akkor induló, államilag támogatott óvónőképzőnek(7. kép), mely később tanítónőképzővel bővült, s helyet cserélt az ipariskolával. A kúriát az 1920-as években, a gazdasági épületet, ahol a múlt század derekán a városi börtön is működött, a közelmúltban bontották le.

A mai 105-ösként ismert tömbház telke a főtérről 1938-ban ide költöztetett zöldségpiacnak adott helyet, melyet 1960-as években a Bánki Donát utcában közben felszámolt MTE sportpálya helyére költöztettek. A kép hátterében középen a volt Köntés kertészetbe vezető bejárat látható. Itt ma távolságiautóbusz-állomás van (8. kép).

József Álmos

A sorozat első része: https://www.hirmondo.ro/kultura/a-sugas-aruhaz-kornyeke/

A sorozat második része: https://www.hirmondo.ro/kultura/a-bodok-szallo-kornyeke/

A sorozat harmadik része: https://www.hirmondo.ro/kultura/ilyen-volt-sepsiszentgyorgy-3/

A sorozat negyedik része: https://www.hirmondo.ro/kultura/ilyen-volt-sepsiszentgyorgy-4/

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük