Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ifjú művészek kiállítása

Ifjú művészek kiállítása Kultúra

Június 9-ig tekinthető meg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítótermében a tanévzáró kiállítás anyaga, amely a Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatos tanulóinak munkáit vonultatja fel. A tárlatot számos érdeklődő jelenlétében nyitották meg pénteken.

Hirdetés
Hirdetés

Az időszakos kiállítóterem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, hiszen nem csak a fiatal művészpalánták, hanem szülők, barátok, nagyszülők és pedagógusok is szép számban jelentek meg. A hagyományosnak számító tárlat mintegy száz V–VIII. osztályos diák több mint 300, különféle technikával készített alkotását bocsátja közszemlére.

Az egybegyűlteket Dobolyi Annamária művészettörténész, a múzeum munkatársa köszöntötte, külön üdvözölve az iskolának búcsút intő nyolcadik osztályosokat, illetve az első kiállításon résztvevő ötödikeseket. „Azt gondolom, minden egyes alkotás, ami itt látható, egy csoda, egy varázslat. Bízom abban, hogy a múzeumból hazakerülve is meglelik méltó helyüket, hiszen úgy vélem, egy ilyen mű sokkal értékesebb, mint egy ismert, híres művész reprodukciója, mert a gyerekeik munkájáról van szó” – mondotta a művészettörténész.

Ezt követően Ferencz Éva, a Nagy Mózes pedagógusa méltatta a munkákat, amelyekből jó párat az Advent és a Háromszék nem alkuszik pályázatokon is díjaztak. A tanárnő leltárba vette, a 2018-2019-es tanévben mi történt a Nagy Mózes Gimnázium béke szigeteként közismert rajzstúdiójában, ahol három fő síkon – festészet, grafika és szobrászat – folyt a munka, művészettörténelemmel fűszerezve. Köszönetét tolmácsolta az iskola művészetekkel foglalkozó tanárainak, így Györgyjakab Borókának, Koszta Ervinnek és Szász Editnek, hogy évről évre megörvendeztetnek a csodálatos tárlattal, ezzel is öregbítve az oktatási intézmény hírnevét; a múzeum munkaközösségének, amiért mindig remek partnerek a kiállítások megszervezésében; nem utolsó sorban a szülőknek azért, mert nem kevés – időnként anyagi áldozatot is követelő – hozzájárulással támogatták a gyerekeket.

A kiállításon a diákokat díjazták is. Bajcsi Ildikó ny. iskolaigazgató a Rotary Klub részéről Illés Boglárkát jutalmazta, a tárlaton nem jelen levő Máthé László képzőművész, a kantai iskola volt növendéke ajándékát Dobolyi Annamária adta át Csorba Tímeának. A tárlatmegnyitón – amely egyébként áramszünet miatt félhomályban zajlott – a nyolcadikosok nevében Vajna Eszter és Bajcsi Anna mondott búcsúbeszédet, a Tamás Annamária magyartanár által felkészített diákok pedig kulturális műsorral járultak hozzá a rendezvény színesebbé tételéhez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük