Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Ideje az építésnek”

„Ideje az építésnek” Kultúra

Ideje az építésnek – megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel nyílt kiállítás pénteken a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban, a Dimény Attila múzeumigazgató által ismertetett tárlat a Rómer Flóris Terv eredményeit mutatja be.

Hirdetés
Hirdetés

„A Kárpát-medence magyar közösségeit a történelmi idők során számos támadás érte, de a pusztítások után mindig talpra álltak, templomaikat, falvaikat mindig újjáépítették. Erről tanúskodnak a magyarlakta területek évszázados templomainak sűrűn, egymást takaró vakolatrétegei, az azok alatt megbúvó részletek, és oly gyakran a mecénásaik emlékét máig őrző emlékjelek” – áll a kiállítás ismertetőjében.

Dimény Attila múzeumigazgató kifejtette: az anyaország felismerte, hogy ezt a mérhetetlen értéket számos helyen a pusztulás fenyegeti, épített örökségünk megőrzéséért indult a Teleki László Alapítvány műemlékmentő programja, 2006-ban zárult az első folyamat, 2015-ben Kézdivásárhelyen már bemutatták az addigi eredményeket. Az itteni múzeumba hívták össze azokat az ingatlantulajdonosokat, egyházi képviselőket, akik műemlék jellegű épületeket „gondoztak”, itt körvonalazódtak a további teendők. Az alapítvány a 2015-ben indított Rómer Flóris Terv keretei között menti, ami még menthető a Kárpát-medence magyarlakta vidékein. Három év alatt, 2018-ig közel 130 helyszínen zajlottak felújítások. A magyar kormány programja elsősorban olyan kis településekre fókuszál, ahol adott esetben már a magyar közösség is megfogyatkozott, viszont ezek épített örökségén keresztül a kulturális azonosság megőrzésére is vállalkozik.

Interaktív tárlatról van szó, amely nem csak a felújítási munkálatokat mutatja be, hanem a műemlékvédelem összetettségére is ráirányítja a figyelmet. Nem teljes egészében újítanak fel ugyanis egy-egy műemlék épületet, hanem beavatkozást végeznek ott, ahol a legsürgetőbb az állapotmegőrzés.

A nagy méretű pannók gazdag képanyagot, számos információt tartalmaznak – román fordításban is –, végigvezetnek az épületfelmérés, a régészeti ásatások folyamatán, a homlokzatok, tetőszerkezetek, haranglábak felújításán. Ízelítőt találunk a festett kazettás mennyezetek, egyházi bútorzat felújítási folyamatáról is. Templomokról lévén szó, nagyon fontosak a falvizsgálatok, amelyek során számos falkép került elő. A 127 település közül, amelyeken munkálatok zajlottak, jelen kiállítás keretei között 4 erdélyi, 3 kárpátaljai és 1 felvidéki településről kapnak információt az érdeklődők.

A programnak épített örökségünk megmentésén túl célja a szakemberképzés is, a komplex munkálatok sajátos szakértemet igényelnek, ebben is sikeresnek mondható a Rómer Flóris Terv.

A tárlat interaktív részét számos ötletes feladat teszi ki: a videó- és hanganyagon kívül elforgatható elemekből kirakható falkép, régészeti sarok, feltárható, restaurálható falkép stb. Ezek köré múzeumpedagógiai foglalkozást is szerveznek, iskolai osztályok, csoportok bejelentkezését várják a 0751.248.277-es vagy 0267. 661.748 telefonszámon. A kiállítás január 9-éig látogatható.

Fotó: Iochom István

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük