Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Huszonöt éves a Felsőháromszéki Kórusfesztivál

Huszonöt éves a Felsőháromszéki Kórusfesztivál Kultúra

A Kézdivásárhely-kantai Szentháromság Római Katolikus Templom és a Pro Cantus Egyesület közös szervezésében a hétvégén került sor a Felsőháromszéki Kórusfesztiválra. A huszonötödik alkalommal megrendezett dalosünnepen mintegy háromszáz kórustag vett részt.

Hirdetés
Hirdetés

A kétnapos esemény első napján, pénteken a világi kórusok mutatták be műsorukat. A meghívott hét együttesből – objektív okok miatt – ketten visszaléptek, így a házigazda kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus (vezényelt: Fórika Balázs) mellett az anyaországi testvérkórus, a gyöngyösi Cantus Corvinus (vezényelt: Holló Erzsébet, közreműködött a Musica Mansueta kamarazenekar, koncertmester: Matinné Szabó Katalin, zongorán kísért: Butykáné Bágyi Judit), a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus (karnagy: Sipos Zoltán), a Krisztus Király plébánia Laudate vegyeskara (Lőfi Gellért) és az ugyancsak sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus (Szilágyi Zsolt Herbert) léptek fel. A változatos műsor után a kórusok közösen adták elő Kocsár Miklós Jubilate Deo című művét Holló Erzsébet vezényletével és Butykáné Bágyi Judit zongorakíséretével.

Szombaton délelőtt a házigazda ft. Vargha Béla főesperes és a kórusaikat elkísérő plébánosok által celebrált ünnepi szentmisével folytatódott a kórustalálkozó. A főesperes – az Ó- és Újszövetségből idézve – az ének fontosságára világított rá. A szentmisét követően a házi­gazda Szentháromság-templom kórusa mellett a környező települések katolikus kórusai is énekeltek, így Kézdialmás (karnagy: Dima Péter), Altorja (Pál László), Alsócsernáton (Lukács Mihály), Nyujtód (Klára József), Esztelnek (Jánó Zoltán), Szentkatolna (Földi Lajos), Ozsdola (Kertész Tibor), Gelence (Kosztándi Botond), Kézdiszentlélek Szakács Antal nevét viselő vegyeskara (Dávid István) léptek fel. Emellett a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjas Klub Rozmaring nevű énekkara (Héjja István), a kézdivásárhelyi Hálaadás Református Dalárda (Balázs István) és a Boldog Özséb énekkar (Gergely Gábor; zongorán közreműködött: Gergely Zsolt) is bemutatkoztak.

A kórusok által előadott két-két kórusszám után a már hagyományossá vált közös énektanulás következett, idén egy ismeretlen, XV. századi olasz zeneszerző művét az Alta Trinitá beatát tanulta meg és adta elő a mintegy háromszáz tagú, egyesített kórus. A találkozó zárásaként szombat este a gyöngyösi Cantus Corvinus jubileumi hangversenyére került sor, két dal erejéig a kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus is csatlakozott a testvérvárosi együtteshez.

Fórika Balázs, a Pro Cantus Egyesület elnöke összegzésként kifejtette, a világi- és templomi kórusok egyaránt kiváló, gazdag, jól kimunkált repertoárral örvendeztették meg a közönséget. „Észlelhető a kísérletező, újító szándék is, a csapatok olyan kórusműveket is bemutattak, amelyeket ezelőtt negyedszázaddal még nemigen hallhattunk” – fogalmazott a szervező, hozzátéve, az esemény jó irányba halad, és azt bizonyítja, hogy érdemes volt elkezdeni, érdemes volt végigcsinálni, a folytatása pedig kötelező.

Pap Eszter Edina

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük