Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hiánypótló szak indul ősztől a Sapientián

Hiánypótló szak indul ősztől a Sapientián Kultúra

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ősztől hiánypótló szakot indít Csíkszeredában. Dr. Szilveszter Szabolcs, a biomérnöki tanszék egyetemi adjunktusa, a környezetmérnöki szak felelőse osztotta meg lapunkkal, mi fán terem a környezetmérnöki informatika.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Szilveszter Szabolcs, hangsúlyozta, Romániában másodikként indít a Sapientia EMTE környezetmérnöki szakot. „Idén, több mint két év intenzv munka után elindíthatjuk a környezetmérnöki informatika szakot, ám magyar nyelvű képzést kizárólag mi biztosítunk” – nyomatékosította. Hozzátette, az elsődleges cél olyan környezetmérnöki informatikusok képzése, akik korszerű műszaki és természettudományi ismeretek birtokában képesek olyan szoftverek és adatbázisok használatára melyek segítségével feltárhatóak és elemezhetőek környezeti veszélyek és szennyező-források, emellett ártalmatlanítási módokat terveznek, valamint környezetkímélő műszaki eljárásokat alkalmaznak.

„A fenntertható fejlődés és az informatika technológiai szempontból nagyon összehangolódik, ezért célunk olyan szakemberek képzése, akik az alap programozás mellett olyan szoftverek alkalmazását is megtanulják, melyek a környezeti szennyezések megelőzésében, a hulladék-gazdálkodási és újrahasznosítási feladatokban, a vízgazdálkodás, a levegőtisztaság- és talajvédelem kérdéseiben szükségesek” – hangsúlyozta. Hozzátette, fontos, hogy az IT-szakembereket ne csak adatbázist tudjanak kezelni, hanem aktuális problémákra is legyen rálátásuk.

„Fontos, hogy a nálunk képzett mérnök egy kapcsolási rajzot is tudjon megtervezni, amivel az elektro- és az automatizáló mérnökökkel tud kommunikálni, lássa, hogy mit kell csinálni, látványtervet tudjon készíteni, különböző specifikus szoftverekkel matematikailag le tudja szimulálni hogy az adott üzem, legyen az szennyvíztisztító állomás vagy akár egy gyár kohója, hogyan fog működni, mennyi energiafogyasztása mekkora hatékonysága van, milyen melléktermékei vannak és melyek a költségei” – sorolta.

A négyéves szakképzés során a hallgatók az ökológia, környezeti kémia, biológia, gyártási és biotechnológiai folyamatok vezérlése, szoftveres környezettechnológia tervezés, környezeti tényezők modellezése és szimulációja mellett talaj-, víz- és levegővédelmet, térinformatikát és innovatív kármentesítési technológiákat tanulhatnak. Hangsúlyozta, világszinten óriási hiány van szakemberekből, és ezt a hiányt szeretnék pótolni. „A diplomázott hallgatók biztos megélhetést tudnak maguknak teremteni. Környezeti tanácsadó, kárelhárító, ipari folyamatmérnök termelés- vagy laboratóriumvezető, környezetkutató feladatkörben tudnak elhelyezkedni önkormányzatoknál, környezeti szakhatóságoknál, tervező vagy termelő vállalatoknál, víz-, és hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeknél” – összegzett.

További információ a sapientia.ro oldalon található.

Fotó: sapientia.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. június 26., 23:24
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Gyerekek egy nagy kamu, hogy biztos megélhetés a szak elvégzése! Én is elvégeztem a környezet mérnökit a Babes Bolyain, utána 5 éven keresztül nem találtam itthon környezetmérnöki munkát. Így kijöttem 2 éve Dániába kamionsofőrnek kényszerből. De azóta sem hallottam, hogy ilyen állás betöltésére keresnek valakit. Akik velem együtt ballagtak, egy kivételével (apukája bedugta munkahelyre) senki nem dolgozik a szakmában!

  • User
    Dátum: 2023. július 1., 12:25
    ÉRTÉKELÉS: 8

    „Környezeti tanácsadó, kárelhárító, ipari folyamatmérnök termelés- vagy laboratóriumvezető, környezetkutató feladatkörben tudnak elhelyezkedni önkormányzatoknál, környezeti szakhatóságoknál, tervező vagy termelő vállalatoknál, víz-, és hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeknél”.

    Kérdezem én, hogy jelenleg keresnek egyáltalán egyet is a sok felsorolt lehetőség közül valahol is csak egy ilyen szakembert?
    Hát na úgye, hogy nem?!?!?
    Szerintem ez a kamuzás csak arra megy ki, hogy legyen beiratkozott diáklétszám, hogy papíron fussanak a névsorok, de nagy a lemorzsolódás a Sapientián, ahogy sok cikkben is fogalmaztak korábban. Kell a tanároknak ez, hogy megmaradhassanak, dől a lé a magyar államtól nekik. Ennyire egyszerű.
    Hasznosabban is el lehetne azt a pénzt költeni, mint hangzatos szakok indításával, akik elhelyezkedni nem tudnak úgy sem vele.