Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Helytállás és újrakezdés

Helytállás és újrakezdés Kultúra

A sepsiszentgyörgyi kórház 56 orvosának pályafutását villantja fel és állít ezzel képzeletbeli kopjafát nekik dr. Nagy Lajos Emlékezés orvosainkra címet viselő legújabb könyvében, melyet szerda délután mutattak be a Bod Péter Megyei Könyvtárban. 

A Szent György Napok kulturális hetének rendezvénysorozatába illeszkedő esemény hírére zsúfolásig megtelt a Gábor Áron-terem.

A szerző, valamint a művét ismertető Farkas Réka újságírónő beszélgetése során kiderült, hogy a kötet tulajdonképpen az Erdélyben és ezen belül a Székelyföldön 1902 és 1989 között tevékenykedő magyar orvossors keresztmetszeteként értékelhető. Ennek fő jellemzője pedig az ígéretesen induló, de a trianoni békediktátum, illetve a kommunista diktatúra és román nacionalizmus következtében kettétört életpálya volt. A gondviselés jóvoltából azonban konok újrakezdés, szakmai felkészültség, szeretet, tisztelet, segítőkészség, felelősségtudat, nemzeti helytállás és egyenes gerinc jellemezte az érintetteket, ezért továbbra is szolgálni tudták közösségüket.

Az orvosok nem betűrendben, hanem sepsiszentgyörgyi megjelenésük sorrendjében kerültek megemlítésre, ezért elsőként a kórházalapító dr. Fogolyán Kristóf megpróbáltatásokkal tűzdelt életútjával ismerkedhetünk meg. Őt követik azok, akik a nyomdokain járva fáradhatatlanul és odaadással gyógyították évtizedeken át a város és Háromszék betegeit. A szerző egyik nagy érdeme, hogy utószavában többek között kitér az 1970-es évektől tragikus méreteket öltő orvoselvándorlásra is. Így tudhatjuk meg, hogy ennek következményeként az általa vizsgált családok gyermekeinek 52,43%-a külföldre távozott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük