Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hazatért a bécsi művész

Hazatért a bécsi művész Kultúra

Péntek este a kézdivásárhelyi Kosztándi Galériában népes közönség előtt nyitották meg Benedek-Konrádi Gabriella bécsi képzőművész egyéni kiállítását. Az alkotót és annak munkásságát, illetve a tárlat anyagát Dobolyi Annamária művészettörténész mutatta be.

Hirdetés
Hirdetés

„Benedek-Konrádi Gabriella hazatért” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kiállítást Dobolyi Annamária, hozzátéve, hogy ez a hazatérés más, mint a korábbiak, hiszen a művésznő először mutatkozik be alkotásaival szülővárosában. A folytatásban elmondta, Gabriella gyerekkorában kezdett rajzolni, majd tehetségét a Kosztándi Jenő által vezetett rajzkörön csiszolta tovább. 1989 óta családjával Bécsben él, ahol egy grafikus-reklámgrafikus képzés elvégzése után kirakatrendezéssel foglalkozik.

Körülbelül húsz éve készít akvarelleket. Otthonában alkot, elsősorban fotóról és emlékezetből rajzol. A kiállításra az utóbbi három évben készült alkotásait hozta el, és közülük is azokat, amelyek Kézdivásárhelyt és az itteni tájakat ábrázolják.

„Gabriella levegős, világos tónusú akvarelljein nem megy a részletezésig, a vonalnak csak korlátozott, szerény szerepet ad. Mély érzelemmel és tudatossággal, legtöbb esetben nosztalgiával éli át és értelmezi újra a tájat… Áttűnő színek és fények, finoman vibráló felületek, egymásra épülő színárnyalatok jellemzik udvarteres, főteres városképeit” – írta le a képzőművész alkotásait Dobolyi.

A festő másik kedvenc témája a tájkép, a hazai és az idegenbeli környezet egyaránt alkotásra ösztönzik. Érdeklődési köre sokszínű, a kirakatrendezés mellett rajzol, régi tárgyakat kutat fel, valamint nyakékeket, fülbevalókat, bizsukat készít.

Összegzésében Dobolyi szelíd, lírai hangulatúnak ítélte meg a kiállítást, ami híven tükrözi a képek alkotójának lelki világát és szülővárosa iránti szeretetét. Az eseményt Józsa Irén tanárnő szavalatai, illetve Áda Nóra, a Molnár Józsiás Általános Iskola diákjának zongorajátéka tette színesebbé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük